Niko nema krompir kao ivanjički- manifestacija u čast krtole (VIDEO)

U Katićima kod Ivanjice održana je manifestacija posvećena čuvenom ivanjičkom krompiru „Krompirijada“. Posetioci su mogli da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu, ali i da probaju različita jela od krompira, nakon čega je žiri proglasio pobednike u različitim kategorijama. Najteži krompir teži je 1420 grama i pripada Vitomiru Filipoviću iz Ravne gore.

Najmlađi proizvođač krompira Vladimir Sićović ima 24 godine i kaže da pored svih problema sa kojima se bore proizvođači, on nikad ne bi menjao svoj posao.

U kategoriji najboljeg proizvođača za prinos po hektaru nagradu je dobio Miodrag Drašković.  On je ove godine imao 900 tona krompira. Kako kaže zadovoljan je cenom i plasmanom, ali smatra da bi situacija bila mnogo bolja kada se krompir ne bi uvozio u tolikoj meri.

Ipak, najvredniji na današnjoj Krompirijadi bili su učenici srednje Tehničke škole iz Ivanjice, koji su za sve posetioce pripremili različita jela od ukusnog ivanjičkog krompira.

Organizatori događaja ističu da ova manifestacija ima za cilj da promoviše ivanjički krompir koji je brend ovog kraja.

IL-diploma-krompirijada- Niko nema krompir kao ivanjički- manifestacija u čast krtole (VIDEO)

U okviru manifestacija održano je i predavanje o krompiru i seoskom turizmu, a predstavnici lokalne samouprave, na radnom sastanku sa proizvođačima, sagledali su  njihove potrebe kako bi im pomogli da unaprede proizvodnju i plasman ovog ivanjičkog brenda.

„Krompirijada“ je održana pod pokroviteljstvom opštine Ivanjica, Turističke organizacije, Doma kulture, OŠ „Mićo Matović“ i preduzeća „Pegaz“.

IL-Krompirijada-2022 Niko nema krompir kao ivanjički- manifestacija u čast krtole (VIDEO)

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *