Stotine folkloraša okupiralo Goliju (VIDEO)

Na planini Goliji, u mestu Odvraćenica, gde se spajaju opštine Ivanjica, Novi Pazar i Raška održan je  prvi festival folklora pod nazivom „Sa Golije kolo se vije“.  Stotine razigranih folkloraša  igrom i pesmom prezentovali su tradiciju mesta iz kojih dolaze, a jedna od najlepših planina Srbije danas je bila centar spajanja ljudi i kulture.

Svečanim defileom svih učesnika označen je početak ove manifestacije koja je okupila veliki broj ljudi. Odvraćenicom su prošetali članovi KUD-a  ’’ Moravica’’ iz Ivanjice, KUD ’’Raška’’ iz Raške, KUD  ’’Kraljevačka  riznica’’ iz Kraljeva, KUD  ’’Golija’’ iz Novog Pazara, ženska pevačka grupa „Bele rade“ i muška pevačka grupa „Klekovački  žubor“ iz Ivanjice.

Organizatori su zadovoljni posetom i najavljuju sledeće godine više učesnika i brojnije sadržaje.

I gosti ove divne planine nisu skrivali zadovoljstvo.  Sedmog  jula se tradicionalno u Odvraćenici  održava sabor pa se okupio veliki broj kampera, gostiju iz čitave Zapadne Srbije i svi su bili oduševljeni prvim Festivalom folklora.Naslovna-Odvraćenica-Festival-folklora Stotine folkloraša okupiralo Goliju (VIDEO)

Veliki broj sponzora podržao je ovu manifestaciju, a opštine na koje se naslanja Golija pokazale su dobrru volju i pružile podršku kako bi jedan ovakav festival zaživeo i širio se narednih godina.

Planina Golija intenzivno se  razvija  a ovakvi festivali najbolji su  način da se očuva  kulturni identitet ovog  kraja.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *