Realizovan četvrti vikend “Mladih u prirodi”

U okviru programa „Mladi u prirodi“, koji je planiran Lokalnim akcionim planom za mlade opštine Ivanjica za 2019. godinu, realizovan je četvrti vikend planiranog programa za ovu godinu.

slika-1 Realizovan četvrti vikend "Mladih u prirodi"

Stručni saradnici Kancelarije za mlade opštine Ivanjica, omladinski radnici i licencirani treneri u odgovarajućim oblastima realizovali su 14. i 15. juna Program namenjen mladima osnovnih škola, koji se sadržao u sledećem: Učenje čvorologije, upoznavanje sa planinarskom i kamperskom opremom, jutarnja gimnastika, šetnja do lokaliteta „Tresava na Belim Vodama“, koja je u prvoj zoni zaštite „Parka prirode Golija“, pravljenje improvizovanih nosila, penjanje uz vertikalno postavnjeno uže pomoću alpinističke opreme, abzajl i korišćenje Avantura parka, orijentiring-takmičenje u orijentaciji u prostoru i upoznavanje lokaliteta.

slika-2 Realizovan četvrti vikend "Mladih u prirodi"

U kampu je učestvovalo petnaestoro dece iz OŠ „Sreten Lazarević“ iz Prilika, kao i mladi iz Ivanjice i pokazali su veliko zalaganje i interesovanje za pomenute teme. U narednom periodu realizacija programa biće nastavljena na planini Golija u „Omladinskom kampu“ na Dajićkom brdu i bližoj okolini. Iz organizacije poručuju da će u nastavku programa mladi, pre svega, imati priliku da se upoznaju sa planinom Golija kao parkom prirode, provedu vreme u prirodi, iskuse čari kampinga i učestvuju u mnogobrojnim aktivnostima u periodu od dva dana gde će imati priliku da steknu dosta znanja iz različitih oblasti. Aktivnosti koje će biti realizovane u okviru dvodnevnog programa su: Upoznavanje sa planinom Golija kao parkom prirode, orijentacija u prirodi, pletenje spasilačkih i izviđačkih čvorova, pravljenje improvizovanih nosila, orijentiring takmičenje, logorska vatra, korišćenje šatora, vreće i podmetača, pravljenje improvizovanih skloništa, realizacija aktivnosti na Avantura parku. Cilj ove aktivnosti je omogućiti mladima dodatne sadržaje za razvoj kapaciteta u oblasti bezbednosti, zaštite životne sredine i ponašanja mladih u prirodi, konkretno u Parku prirode Golija.

Aktivnosti će, uglavnom, biti realizovane vikendom koje će voditi sertifikovani omladinski radnici i licencirani treneri u odgovarajućim oblastima.

Zainteresovani za učešće u Programu mogu se prijaviti u svojim školama, kao i u Kancelariji za mlade opštine Ivanjica.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *