Haos na putu – zapalila se ”Lada-Niva”

U prepodnevnim časovima na putu Ivanjica –Čačak dogodilo se nešto nesvakidašnje. Automobil ‘’Lada-Niva’’ zapalio se tokom vožnje pa su morali da intervenišu i vatrogasci. Saobraćaj je bio u prekidu dok vatrogasci nisu ugasili vatru i obezbvedili bezbedan prolaz za druge vozače. Prema statistikama, godišnje u Srbiji izgori oko 600 vozila.

FESTIVAL-GOLIJA-BANER Haos na putu - zapalila se ''Lada-Niva''

Vatrogasni aparati (pp aparati) u kolima su deo opreme koji u slučaju nužde mogu biti od velike koristi vozačima. Iako kod nas nije obavezan deo opreme za putnička vozila, preporučuje se da ga imate u kolima za slučaj potrebe.

Šta kada dođe do požara na automobilu?

Ovakve situacije uvek prati najveći neprijatelj dobrog i efikasnog postupanja – panika. Gašenje požara je zadatak koji zahteva pribranost i poznavanje osnovnih bezbednosnih postupaka u ovakvim slučajevima kako bi se izbegla tragedija i nastanak velike materijalne štete.Osim znanja morate imati i odgovarajuću opremu za gašenje požara na vozilu. Zato su vatrogasni aparati kao deo opreme veoma poželjni.

IL-Izgoreo-auto-naslovna-2 Haos na putu - zapalila se ''Lada-Niva''

Evo par korisnih saveta ako se nađete u ovakvoj situaciji:

  •     Ako se krećete – odmah na bezbdnom mestu zautavite auto
  •     Pozovite vatrogasnu službu ili policiju
  •     Uzmite PP aparat i pribrano ga aktivirajte u pravom trenutku
  •     Nikako ne podižite poklopac motora potpuno (ako je tu nastao požar) – nagli dotok kiseonika može rasplamsati požar. Otključajte haubu i pokušajte da uz minimalno podizanje usmerite prskalicu aparata ispod poklopca motora.
  •     Ako nemate aparat pokušajte da ga potražite u najbližem javnom objektu ili da zaustavite neko od vozila javnog saobraćaja koji su u obavezi da ga poseduju.
  •     Kao pomoć u gašenju požara u nastanku, ako nemate aparat može da posluži i jakna, ćebe ili drugi objekat prigodan da prekrije plamen.

Napominjemo: Nikako se ne preporučuje korišćenje vode za gašenje požara na automobilu. Ako je požar izazvan paljenjem goriva, voda može stvoriti zapaljivu i čak eksplozivnu mešavinu isparenja.

IL-Izgoreo-auto-naslovna-3 Haos na putu - zapalila se ''Lada-Niva''

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *