Pobednici 24. Sabora dvojničara i starih instrumenata Srbije

Na planini Javor održan je 24. Sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije. Od ukupno  49 takmičara, 14 dvojničara i 35  svirača na starim instrumentima, pehare za prvo mesto poneli su, u starijoj kategoriji, dvojničar Milutin Satarić iz Gornjeg Milanovca, odsviravši pesmu „

FESTIVAL-GOLIJA-BANER Pobednici 24. Sabora dvojničara i starih instrumenata Srbije

Promiče momče kroz selo“ i kolo „Devojačko nadigravanje “, u mlađoj kategoriji, Marina Stevanović iz Paležnice kod Ljiga koja ima 13 godina sa pesmom „Čoban tera ovčice“ i „Zlatiborskim kolom “. Pehare za prvo mesto na starim instrumentima osvojili su, u starijoj kategorijii, Drago Matijašević iz Nikšića na diplama sa pesmom “Bjelasicom pasla stada“ i kolom „Čobanske melodije“ a u mlađoj kategoriji, Ljubiša Đorđević,  iz Brusa koji ima 16 godina na fruli sa pesmom „Oj livado rosna travo “  i „Žubor  kolom“.

IL-SABOR-DVOJNICARA-WEB-2 Pobednici 24. Sabora dvojničara i starih instrumenata Srbije

Drugo mesto u starijoj kategoriji dvojničara osvojio je, Radoslav Stanić iz Pljevalja a u mlađoj kategoriji, Sanja Milanović iz Mionice. Drugo mesto u starijoj kategoriji u takmičenju na starim instrumentima, osvojili su  duet, Jovanka i Ljubo Mijajlović iz Raške list-frula, a u mlađoj kategoriji, Janko Jeličić iz Brusa na fruli.

IL-SABOR-DVOJNICARA-WEB-1 Pobednici 24. Sabora dvojničara i starih instrumenata Srbije

Treće mesto u starijoj kategoriji dvojničara osvojio je, Miljojko Đoković iz Kraljeva, a u mlađoj, Marijana Obradović iz Kraljeva. U takmičarskoj kategoriji starih instrumenata treče mesto pripalo je, Milosavuu Parlić iz Kraljeva na fruli a u mlađoj, Teodora Kolarević iz Brusa. Za sva tri mesta u mlađoj i starijoj kategoriji na dvojnicama i starim instrumentima podeljeno je 12 pehara i diploma.

IL-SABOR-DVOJNICARA-WEB-3 Pobednici 24. Sabora dvojničara i starih instrumenata Srbije

Pored standardnih nagrada žiri je odlučio da dodedli nagrade u vidu diploma za nanmlađeg učesnika, Milovana Simića koji ima 6 godina, za sugestivnu interpretaciju Milici Cincarević koja ima 7 godina, najboljem mladom duetu na fruli, Sanji Milanović i  Marini Stevanović, za grupno sviranje trio na fruli Miljojko Đoković, Milivoje Marković i Stojan Španović.

IL-SABOR-DVOJNICARA-WEB-4 Pobednici 24. Sabora dvojničara i starih instrumenata Srbije

Stručni žiri činili su: profesorka muzičke kulture iz Ivanjice, Anita Pešić Ivković, profesorka muzičke kulture iz Vrnjačke Banje, Aleksandra Savić i etnomuzikolog. Dejan Čekanović iz Kragujevca.

U revijalnom delu dok je žiri ocenjivao takmičare, oko hiljadu posetilaca manifestacije zabavljao je folklorni ansambl Doma kulture Ivanjica i deca iz škole frule iz Brusa uz stihove koje je kazivao pesnik, Živomir Petrović iz Gornjeg Milanovca.

IL-SABOR-DVOJNICARA-WEB-5 Pobednici 24. Sabora dvojničara i starih instrumenata Srbije

Organizatori manifestacije su : Dom kulture Ivanjica, Mesna zajednica Kušići i Osnovna škola „Major Ilić“ iz Kušića. Generalni pokrovitelj  opština Ivanjica, a manifestaciju finansijski podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

IL-SABOR-DVOJNICARA-WEB-8 Pobednici 24. Sabora dvojničara i starih instrumenata Srbije

IL-SABOR-DVOJNICARA-WEB-7 Pobednici 24. Sabora dvojničara i starih instrumenata Srbije

IL-SABOR-DVOJNICARA-WEB-6 Pobednici 24. Sabora dvojničara i starih instrumenata Srbije

You may also like...

4 Responses

 1. PERA kaže:

  Slusali smo Milutina Satarica i zaista je zasluzio PRVO mesto!!! NAJBOLJI! Pravo IZVORNO!

 2. Krstivoje kaže:

  Za svaku pohvalu

 3. Krstivoje kaže:

  Zelim da pohvalim 24 sabor

 4. krstivoje kaže:

  vec drugi put sam ucestvovao na ovom saboru zelim dase zahvalim organizatoru sto je osmslio ovu manifestaciju a mislim daje i jedinstvena kao ovakva u srbiji posebno meje impresionirala mladost deca i srecan sam stoce se jos dugo ostaviti u amanet buducim pokolenjima postosam i sam ucesnik ovog sabora zeleo bih da iznesem neka moja zapazanja koja ce mozda doneti pravednije nagrade naime frulnice nemogu da budu u rangu dvojnica jer imaju visi tonalitet to i sam izumitelj slobodan nikitovic tvrdi a frulnice su upravo osvoile 1 i 3 mesto ja moja malenkost sam upravo izvodio kolo devojacko nadigravanje od legende nikitovica koji je doveo dvojnice do savrsenstva i mislim da samga skoro orginal skinuo sa svim ukrasima trilerima i drugim pa pitam nekoga od zirija ako bude ovo citao gde sam napravio gresku i ove i prosle godine da znam u buduce kako da sviram ovo pitam jer sam sa ovim kolom a i sa drugim osvajao nagrade da nekazem prve uz isto strucne zirije etnomuzkologe muzicke urednike profesore i frulase profesionalce za koje isto smatram da treba ubaciti u ziri ovim putem zelim da pohvalim lepu voditeljku koja je stvarno profesionalno vodila ovaj sabor izvinjavam se za ove duge redove zelim da pozdravim sve ucesnike a posebno mlade i decu ako bogd da vidimo se na 25 saboru

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *