Potvrđeno! Voda u Lisi se može koristiti za piće

Na osnovu dobijenih rezultata Zavoda za javno zdravlje iz Čačka, voda iz vodovodnog sistema „Vodovod Lisa“ispravna je za piće.

U selu Lisa u Ivanjici je nakon obilnih padavina 03.juna 2019.godine došlo do prekida u vodosnabdevanju usled prodora padavina u kaptažni objekat i oštećenja pumpi. Preduzete su mere za otklanjanje posledica  (sanacija, čišćenje, ispiranje, dezinfekcija, nabavka novih pumpi). Tri dana nakon toga je uspostavljeno hlorisanje i distribucija vode u sistemu.

IL-vodovod-voda-jkp-300x166 Potvrđeno! Voda u Lisi se može koristiti za piće

Centar za higijenu i humanu ekologiju Zavoda za javno zdravlje Čačak je u periodu od 07.juna 2019. do 11juna 2019.godine izvršio tri uzastopna uzorkovanja hlorisane vode za laboratorijska ispitivanja u cilju potvrde higijenske ispravnosti i mogućnosti korišćenja iste za piće.

Rezultati izvršenih laboratorijskih ispitivanja  uzoraka vode uzetih iz sistema seoskog vodovoda „ Vodovod Lisa“, u Lisi, pokazivali su higijensku ispravnost prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće, sa izmerenim vrednostima rezidualnog hlora koje su se kretale u granicama predviđenim Pravilnikom.

U cilju obezbeđivanja higijenske ispravnosti vode za piće u seoskom vodovodu, potrebno je permanentno hlorisanje, redovan nadzor nad objektima vodovodnog sistema radi uočavanja sanitarno-tehničkih i sanitarno-higijenskih nedostataka, kao i sprovođenje  redovne kontrole higijenske ispravnosti vode.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *