Radna grupa za suzbijanje bolesti malina obišla malinjake u ivanjičkom kraju (VIDEO)

Predstavnici Radnog tela koje je Vlada RS, na inicijativu Asocijacije malinara Srbije, formirala kako bi stručna lica utvrdilla zašto se stabljike malina sve češće suše, posetili su danas desetak domaćinstava u ivanjičkom kraju.  U narednom periodu oni će obići oko 2.000 domaćinstava na području  čitave Srbije kako bi ustanovili realno stanje zasada, ali na osnovu prvih procena  malinjaci su u veoma lošem stanju.

IL-maline-obilazak-vlada-srbije Radna grupa za suzbijanje bolesti malina obišla malinjake u ivanjičkom kraju (VIDEO)

Pomoćnik ministra poljoprivrede u sektoru za ruralni razvoj, Aleksandar Bogićević, kao koordinator Radnog tela za suzbijanje bolesti  maline,  rekao je da se prevashodno moraju utvrditi  i mapirati bolesti koje su prisutne u zasadima.

Dr Dragan Raković iz beogradskog Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, na osnovu prvih preliminarnih rezultata, smatra da se radi o propustu u primeni agrotehničkih mera u prošloj godini koja je za poljoprivrednike bila veoma teška.

Domaćin Radne grupe  danas je bio Milovan Jovanović iz Prilika koji ima dva zasada malina na ukupnoj površini od 1,5 hektar.  I on se suočio sa problemom sušenja izdanaka.  Smatra da se dobra cena  našeg ’’crveng zlata’’ može postići poboljašnjem kvaliteta zasada , na čemu svi moraju  zajednički raditi. Kada malinjak bude davao 20 tona po hektaru, moći će da se govori o isplativosti, kaže Jovanović.

Na osnovu dobijenih rezltata nakon završetka analize malinjaka, Vlada RS izaći će sa podsticajnim merama i subvencijama za podizanje novih nezaraženih zasada kako bi se spasla proizvodnja  ’’crvenog zlata’’ u našoj zemlji. Subvencije po hektaru će iznositi i do  5.000.000 dinara.

You may also like...

1 Response

  1. Elvis kaže:

    Pozivam Vas da dodjete u Sjenicu, imamo nesto zasada da pogledate

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *