Nova pravila za vozače početnike od 3.aprila

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja, usvojen marta 2018. godine, doneo je niz novih, strožih pravila vezanih za uslove dobijanja vozačke dozvole, a njihova primena počinje od 3.aprila 2019. godine.

IL-nova-pro-team-L-ivanjica-auto-skola Nova pravila za vozače početnike od 3.aprila

Najveće promene tiču se trajanja probne vozačke dozvole, koja je do novog zakona važila godinu dana, a prema novom pravilu svako ko stekne vozačku dozvolu nakon 3.aprila moraće da vozi najmanje dve, a najviše četiri godine sa statusom početnika, ali i da poštuje brojna druga ograničenja koja propisuje ZOBS.

Naime, ukoliko u trenutku polaganja vozačkog ispita kandidat ima 18 godina, dobija probnu dozvolu koju može da zameni tek sa 21 godinom života, takođe, probna vozačka dozvola može da se dobije i sa navršenih 17 godina, s tim što tada važi četiri godine.

Za one, nešto starije vozače početnike, primenjuje se drugo pravilo. Oni mogu da dobiju trajnu vozačku dozvolu nakon dve godina „sticanja iskustva”.

Iz tog razloga ne čudi ogromna navala mladih kandidata na auto-škole, koji pokušavaju da pre 3. aprila dođu do vozačke dozvole.

  • IL-removic-dragan-instruktor-nova-pro-team-l-auto-skola-ivanjica Nova pravila za vozače početnike od 3.aprilaMnogi polaznici su planirali da polažu pre početka primene novih pravila, međutim zbog hroničnog manjka ispitivača, kao i termina, ostaće uskraćeni, i ne samo da će trajnu dozvolu čekati duže, nego će morati i da se pridržavaju znatno strožih pravila koje je Zakon o bezbednosti saobraćaja propisao”– kaže Dragan Remović, instruktor vožnje iz auto-škole NOVA Pro Tim L.

Prema članu 182. ZOBS vozač sa probnom vozačkom dozvolom može da upravlja vozilom samo uz prisustvo osobe koja ima najmanje pet godina vozačkog iskustva, pri čemu u vozilu ne sme biti više od tri osobe.

Takođe, mladi vozači ne mogu upravljati vozilom snage motora iznad 80 kilovata (108,76 konjskih snaga), sem ako je u pitanju porodičan auto i početnik vozi u prisustvu člana porodice koji poseduje vozačku duže od pet godina.

Staro pravilo prema kome vozač početnik ne sme da se nalazi u saobraćaju između 23 časa i 6 časova, i dalje važi, dok opšta tolerancija na količinu alkohola u krvi od 0,3 promila ne važi za vozače sa probnom dozvolom, za njih važi „nulta tolerancija”.

Za ovu kategoriju vozača važi i „izuzeće od ograničenja maksimalne dozvoljene brzine na putevima”.

Tako, na auto-putu ne smeju da voze brže od 110 km na čas, na moto-putu od 90, a na svim ostalim smeju da razviju maksimalnu brzinu koja ne prelazi 90 odsto od zakonski dozvoljene (u gradu to znači 45 km/h).

Još jedna novina u Zakonu o bezbednosti saobraćaja, jeste to da vozači sa probnom dozvolom ne smeju telefonirati u toku vožnje, čak ni preko „hands free” uređaja.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *