Klizište ponovo zatrpalo put Lug-Lučka reka, meštani raščišćavali (VIDEO)

IL-kliziste-lug-luckareka Klizište ponovo zatrpalo put Lug-Lučka reka, meštani raščišćavali (VIDEO)

Sve što su meštani naselja Lug i Lučka reka tokom prošle godine učinili da obezbede prohodnost lokalnog makadamskog puta koji im skraćuje komunikaciju sa ostatkom opštine, ponovo je uništilo klizište. Zbog naglog topljenja snega veće količine zemlje i blata obrušile su se na deonicu dugu tridesetak metara, što je u potpunosti obustavilo ionako rizičan saobraćaj automobilima i traktorima.  Građani su se ponovo samoinicijativno organizovali i njih tridesetak su ručnim alatom ovaj deo puta ponovo osposobili za privremeno kretanje manjih vozila.

Lokalni makadamski put koji spaja Lučku reku sa naseljem Lug u Crnjevu, u dužini od oko 500 metara, godinama je bio neprohodan zbog odrona i klizišta koje su na jednom delu izazvale jake kiše u prethodnom periodu. Meštanima oba naselja ovaj put je veoma važan zbog komunikacije sa okolnim selima ali i sa mesnim crnjevskim grobljem. Više od 500 stanovnika Lučke reke da bi stigli do groblja moraju preći 10 kilometara umesto 3, kada deonica nije prohodna. Da bi se problem trajno rešio neophodna je izgradnja većeg potpornog zida do reke Moravice koji bi sprečio dalje klizanje tla.

Klizište iznad puta u širini od pedesetak metara izazvale su bujične kiše još 2012. godine i tada je zatvoren za saobraćaj odlukom opštinske saobraćajne inspekcije. Meštani su ga u jednom trenutku samoinicijativno pročistili i za prolaz je bio prohodan gotovo dve godine. Nakon toga klizište se pojavilo ispod puta što je čitavu deonicu odnelo u korito reke.

Odron i klizište nalaze se na parceli čiji je vlasnik jedna žena koja živi na Lučkoj reci. Prema nezvaničnim saznanjima, ona traži poveću svotu novca, da bi dozvolila radove na sanaciji. Zvaničnu potvrdu ovih navoda nismo uspeli da dobijemo.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *