Put Golijska Reka – Odvraćenica biće završen do kraja ove godine

IL-put-gol-reka-odvracenica3 Put Golijska Reka – Odvraćenica biće završen do kraja ove godine

Državni put II A reda, Golijska Reka – Preko Brdo – Odvraćenica, prema najavama iz Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, biće asfaltiran tokom ove godine. Makadamski pravac dug oko 16 kilometara, jedina veza Ivanjice sa budućim skijaškim centrom na Odvraćenici, ušao je u plan poslovanja JP „Putevi Srbije“.

IL-put-gol-reka-odvracenica2 Put Golijska Reka – Odvraćenica biće završen do kraja ove godine

Podsetimo, većina zemljanih radova na ovom pravcu je urađena još pre pet godina, put je nasut i povaljan, a onda je sve država stopirala jer nije ispoštovana potrebna procedura za početak izgradnje. Pod makadamom je i oko jedan kilometar puta pre ulaska u samu Golijsku Reku.

Deonicu dugu 8 kilometara iz Golijske Reke preko Prekog Brda radilo je ivanjičko preduzeće „Putevi“, dok je druga polovina bila poverena njihovim kolegama iz Novog Pazara. Ukupna vrednost izvedenih radova iznosila je oko 140.000.000 dinara.

IL-put-gol-reka-odvracenica Put Golijska Reka – Odvraćenica biće završen do kraja ove godine

Ovu važnu deonicu, kao jedinu vezu sa budućim skijaškim centrom, trenutno koristi veoma mali broj Ivanjičana, uglavnom zaljubljenika u prirodu, vlasnika vikendica, šuma, pašnjaka i livada na Odvraćenici, Radulovcu i Vrhovima. Veliki broj njih za put čak i ne zna, a i oni koji su za njega čuli kažu da svoja vozila ne žele da lome na prašnjavom makadamu. Oni uporniji ipak prošetaju do jednog od najlepših lokaliteta Golije na tromeđi Ivanjice, Raške i Novog Pazara. U zimskom periodu, ova deonica se ne čisti pa je najčešće neprohodna, što sve koji bi na Odvraćenicu iz pravca Ivanjice sprečava da uživaju u čarima planine pod belim pokrivačem.

IL-put-gol-reka-odvracenica4 Put Golijska Reka – Odvraćenica biće završen do kraja ove godine

Pristup Odvraćenici obezbeđen je dobrim asflatnim putevima iz pravca Raške i Novog Pazara. Ivanjičani će, ako je suditi prema najavama, istim takvim putem dugim 55 kilometara već krajem ove godine stizati do najudaljenijeg dela svoje teritorije, na kojoj na proleće počinje gradnja savremenog skijaškog centra.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *