Srednjoškolci osmislili bojler koji proizvodi eletričnu energiju

Ideja o proizvodnji bojlera koji stvara i koristi sopstvenu električnu energiju, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom u sredu u Čačku.

Takmičenje je okupilo više od 100 učenika iz 24 srednje škole iz jugozapadne i centralne Srbije, i to: Arilja, Batočine, Čačka, Gornjeg Milanovca, Ivanjice, Knića, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Lučana, Guče, Novog Pazara, Požege, Prijepolja, Svilajnca, Topole, Trstenika i Užica.

Pobedu je odneo petočlani tim koga su činili učenici Gimnazije u Gornjem Milanovcu, Poljoprivredne škole u Svilajncu, Srednje škole u Arilju, Gimnazije u Guči i Prve kragujevačke gimnazije, uz pomoć mentora Dejana Popadića iz UniCredit banke.

  • Bojler koji smo osmislili funkcioniše po principu ugradnje protočnih vodenih turbina na dovodne i odvodne cevi bojlera. Turbine će proizvoditi električnu energiju koja će dalje napajati grejač. Na taj način isključujemo bojler sa električne mreže i obezbeđujemo mu sopstveno napajanje čime smanjujemo troškove električne energije”, objašnjavaju Teodora, Stevan, Marija, Marko i Katarina – članovi pobedničkog tima.

IL-dostignuca-mladih-pobednicki-tim Srednjoškolci osmislili bojler koji proizvodi eletričnu energiju

Timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola osmišljavali su rešenje zadatka koji im je postavljen na početku takmičenja – osmisliti proizvod ili uslugu koja će povećati energetsku efikasnost na lokalnom nivou.  Na kraju dana, svoje biznis planove prezentovali su članovima žirija.

  • Cilj ovog takmičenja je da se učenicima pruži intenzivno jednodnevno iskustvo koje im omogućava da iskoriste svoje potencijale, nauče kako se radi u timu sa nepoznatim ljudima i razviju svoje prezentacijske veštine dok istovremeno sastavljaju realan biznis plan”, izjavio je Nemanja Glavinić iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru a pobednici finala će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana (april 2018. u Sarajevu) zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre devet godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na četiri regionalna Poslovna izazova (u Čačku, Leskovcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 400 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, UniCredit banke i Univerziteta Metropolitan.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *