Gradina uskoro pristupačnija turistima

IVANJICA, ARILJE – Radovi na arheloškom istraživanju srednjovekovne tvrđave Gradina–Radaljevo–Trešnjevica biće završeni naredne godine, a trenutno je aktuelna konzervacija ovog izuzetno važnog lokaliteta koji se nalazi na samoj administrativnoj granici opština Ivanjica i Arilje. Novčana sredstva obezbedjena su javnim konkursom Ministarstva kulture i informisanja, u iznosu od 3.700.000 dinara. Dodatna 2.000.000 dinara obezbedile su opštine Ivanjica i Arilje.

Arheološka istraživanja ovog lokaliteta rađena su prošle godine od strane Istorijskog instituta Beograd. Resorno ministarstvo tada je izdvojilo 1.000.000 dinara dok su pomenute opštine učestvovale sa po 200.000 dinara.

IL-gradina-restauracija3 Gradina uskoro pristupačnija turistima

Radove na Gradini izvodi firma ‘’Guberec’’ iz Čačka a prema očekivanjima Ivana Milunovića, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, do sredine sledeće godine biće završeni.

  • IL-gradina-Milanovic Gradina uskoro pristupačnija turistimaNadamo se da će nakon uređenja tvrđave lokalne samouprave naći adekvatnu namenu i što više je približiti u smislu razvoja turizma na ovom prostoru. Objekat će biti obezbeđen stepenicama koje će voditi prema gornjem gradu a  postavićemo i info table za turiste.-kaže Milunović.

Podela utvrđenja na prostor Gornjeg i Donjeg grada, jasno je potvrđena konstatovanim ostacima bedema, dvema kulama i suvim rovom. Jedina pristupačna strana utvrđenju je istočna padina, gde se pored kule u njega ulazilo.

Gradina je višeslojno arheološko nalazište pa tragovi naseljavanja potiču iz perioda preistorije, tvrdi Marija Aleksić Čevrljaković, stručni saradnik za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu.

  • Samo utvrđenje, bedemi i kule podignuti su u ranom vizantijskom periodu. Utvrđenje je uništeno u drugoj polovini XIV veka najverovatnije u borbi oblasnih gospodara za vlast.-navodi Aleksić Čevrljaković.

Stratigrafija utvrđenja uspostavljena je sistemskim istraživanjima obavljenim 2016. godine. Lokalitet ima četiri kulturna horizonta – od bronzanog doba, preko rane Vizantije i srednjovekovne epohe, do 14. veka.

IL-gradina-restauracija4 Gradina uskoro pristupačnija turistima

Gradinu su danas obišli i predstavnici lokalnih samouprava dve opštine na čijoj teritoriji leži ovo značajno kulturno-istorijsko nasledje.

Prvi čovek ivanjičke opštine, Zoran Lazović, istakao je važnost ovog lokaliteta kroz podatak da  je reč o jednoj od retkih tvrđava koja ima kontinuitet hiljadama godina.

  • Na prvom mestu moram istaći isrorijski značaj ovog lokaliteta ali i u turističkom smislu on je veoma atraktivan za promociju opština Arilje, Ivanjica i čitave zapadne Srbije. Trudićemo se da i u buduće podržimo ovakve i slične projekte jer zaštitom značajnih arheoloških lokaliteta štitimo istorijsko i kulturno nasleđe naše zemlje.-istakao je Lazović.

IL-gradina-Zoran-Lazovic Gradina uskoro pristupačnija turistima

Da je ovaj projekat primer dobre prakse udruživanja sredstava (Ministarstvo kulture i informisanja, Zavod za zaštitu spomenika,ariljska i ivanjička opština), kako bi se uredio i zaštitio veoma značajan lokalitet poput Gradine, naveo je predsednik opštine Arilje, Zoran Todorović.

  • IL-gradina-Todorovic Gradina uskoro pristupačnija turistimaSam naziv tvrđave, Gradina, govori da je ovde nekada bio grad i da je ovo utvrđenje bitno ne samo u kulturnom smislu nego i turističkom, jer nam ono može poslužiti za razvijanje naših opština.- kaže Todorović.

 

IL-gradina-restauracija2 Gradina uskoro pristupačnija turistima

Gradina je srednjovekovna tvrđava nepoznatog prvobitnog imena. Zahvaljujući izuzetnom strateškom položaju, kontrolisala je dolinu reke Moravice, kojom je prolazio važan komunikacijski pravac od Užica i Požege ka Sjenici, a sa koga se odvajao i pravac dolinom Studenice ka dolini Ibra. Sa strateške strane gledano, položaj je vešto izabran, jer utvrđenje u potpunosti zatvara prostor između ravnih i prostranih delova doline Moravice, prema Arilju na severu i Ivanjici na jugoistoku, stavljajući jedinu moguću komunikaciju pod potpunu kontrolu.

 Dejan Bulić-arheolog, o arheološkom lokalitetu Gradina

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *