Nagrade za filmove sa Zlatiborskog festivala sportskog filma (VIDEO)

Možda bi bilo pretenciozno reći da je Zlatiborski međunarodni festival sportskog  filma trijumfovao na 36. “festivalu festivala” u Milanu (14-19.novembra), ali ako se na prestižnu međunarodnu smotru, organizovanu po 36. put, pošalju dva filma sa poslednje zlatiborske smotre i ako oba dobiju nagradu-u najmanju ruku imamo pravo na zadovoljstvo.

IL-nagradjeni-zlatibor-ficts Nagrade za filmove sa Zlatiborskog festivala sportskog filma (VIDEO)

Pobednik Zlatiborskog festivala: “250 stepenika”, autora Vladimira Pajića i Vladimira Kurćubića, u produkciji PGM Networka, dobio je nagradu još u četvrtak, posle projekcije, a u ponedeljak je na zvaničnoj dodeli nagrada, dobio još jednu-za najbolji debitantski film. Drugi predstavnik Zlatibora, “Beograd, kolevka košarke”, u produkciji Evrolige, takođe je dobio nagradu – Medalju časti, u kategoriji “Ekipni sportovi”. Nagradu, medalju i plaketu, primio  je Vladimir Stanković,  koji je u filmu bio narator i domaćin. Autori filma su producent Diego Dorado i snimatelj i scenarist Ćuban Inćausti. Ako dodamo da je nagradu dobio još jedan nosilac zlatiborske nagrade, predstavnik Rusije, film o najčuvenijoj napadačkoj trojci u istoriji sovjetskog hokeja: Mihajlov-Petrov-Harlamov, producenta Nikolaja Parohovnika, inače potpredsednika Festivala na Zlatiboru, eto još jednog razloga za zadovoljstvo.

Na “festivalu festivala” koji okuplja najbolje filmove sa 16 smotri na 5 kontinentata tokom 5 festivalskih dana prikazano je oko 160 filmova u 9 kategorija. Zlatibor je poslao dva filma sa temom košarke i oba su sjajno primljena.  Ostvarenje “250 stepenika” govori , veoma emotivno, o generaciji koja je u Bormiju 1987. osvojila titulu prvaka sveta u juniorskoj konkurenciji.

Akteri su svih 12 igrača i njihov trener Svetislav Pešić. Oni su se, 30 godina posle trijumfa u Bormiju, prisetili mnogih detalja sa napornih  priprema na Staroj planini i Igmanu  i samog takmičenja koje ih je izbacilo u košarkaški vrh Evrope i sveta. Vlade Divac, Toni Kukoč, Dino Rađa i Saša Đorđević napravili su sjajne karijere i stigli i do NBA a Teoman Alibegović, Nebojša Ilić, Luka Pavićević, Slaviša Koprivica, Samir Avdić, Zoran Kalpić, Radenko Dobraš i Miroslav Pecarski, kao i njihov selektor Pešić, ostvarili su zavidne karijere u evropskim klubovima.

Film “Beograd, kolevka košarke”, dosledno primenjujući inovativni dokumentarni postupak, sa kompetentnim sagovornicima, govori o istoriji srpske košarke, od njenih početaka na Kalemegdanu pa do današnjih dana. Sagovirnici su ljudi koji su kao treneri, rukovodioci i igrači stvarali istoriju: Borislav Stanković, Dušan Ivković, Željko Obradović, Dušan Vujošević, Božidar Maljković, Duško Vujošević, Vladislav Lučić… Žiri Festivala u Milanu prepoznao je autentičnost tih svedočanstava i nagradio film.

Vladimir Pajić i Vladimir Stanković primili su medalje i diplome od Franka Askanija, predsednika svetske  Federacije sportskog filma. Gospodin Askani, koji je i član Komisije za kulturu Međunarodnog olimpijskog komiteta, najavio je da će naredne godine posetiti Festival na Zlatiboru koji se ove godine tako dobro predstavio u Milanu.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *