Ivanjica gotovo nezapaženo obeležila pobedu u Velikom ratu

Povodom stote godišnjice od završetka Prvog svetskog rata i velike pobede Kraljevine Srbije, u Ivanjici, osim sporadičnih, nije bilo centralnog obeležavanja jubileja i polaganja venaca i cveća na spomen obeležja za preko 2.160 poginulih ratnika iz ove opštine.

IL-Dan-primirja-u-Prvom-svetskom-ratu Ivanjica gotovo nezapaženo obeležila pobedu u Velikom ratu

Skroman primer, zabeležili smo u naselju Marina Reka, gde su ratni veterani, dostojni potomci, rodbina i prijatelji, zapalili voštane sveće ispred spomenika krajputaša, podignutog u čast i slavu stradalih oca i sina Alekse i Miloša Miloševića.

  • „Sveće smo zapalili za sve slavne srpske borce od Kosovske bitke do današnjih dana, a prisutnima se zahvalio Nikola Milošević, predsednik Srpskih ratnih veterana i direktan potomak ratnika. Nažalost nemamo centralno mesto gde možemo položiti cveće i vence. Stidimo se svi skupa zbog naših predaka“, rekao je za portal Info LIGA Miloš Ćirković, predsednik skupštine Srpskih ratnih veterana u Ivanjici i dvostruki direktan potomak.

IL-nikola-milos-krajputas Ivanjica gotovo nezapaženo obeležila pobedu u Velikom ratu

Aleksa Milošević poginuo je 1914. godine na Debelom brdu kod Banje Koviljače za vreme trajanja Kolubarske bitke u svojoj 45-oj godini, a njegov sin, dvadesetogodišnjak Miloš umro je na ostrvu Vidu u Grčkoj i sahranjen u vodama Jonskog mora – „Plavoj grobnici“.

Krajputaši, kojih ima na desetine širom opštine postavljeni su uglavnom na raskrsnicama i mestima do kojih su ih rodbina, komšije i prijatelji ispratili prilikom odlaska u rat, iz koga se nikada nisu vratili.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *