Nušićijada bez jada, ugostila sve ljubitelje kulture, umetnosti, zabave i smeha

Bogati programski sadržaji i specifičnost ivanjičkog festivala ‘’Nušićijada’’ proteklog vikenda u ovu varoš su doveli na hiljade posetilaca iz svih krajeva zemlje i regiona. Čitav grad bio je jedna velika pozornica gde su se odvijali brojni kulturni, edukativni i zabavni sadržaji  a ulicama Ivanjice tokom tri festivalska dana defilovao je svet odeven u kostime koji su,bar na tren, vratili vreme u doba velikog pisca, komediografa Branislava Nušića.

IL-nusicijada-2018 Nušićijada bez jada, ugostila sve ljubitelje kulture, umetnosti, zabave i smeha

Kao i svake godine Nušićijada je počela primopredajom ključeva grada, koje je aktuelni predsednik opštine, Zoran Lazović, uručio lično Branislavu Nušiću (glumac Milan Milosavljević) nakon čega je proklamovan poseban režim življenja tokom festivalskih dana, bez nervoze, sekiracije i trzavica, uz osmeh, zabavu i vedrinu kao prepoznatljiv brend varoši i naroda koji u njoj živi.

IL-nusicijada-2018-otvaranje Nušićijada bez jada, ugostila sve ljubitelje kulture, umetnosti, zabave i smeha

Poseban šarm čitavom festival dali su najmlađi nušićevci, naslednici ivanjičkog festivala, obojivši gradski park veselim notama, šarenim bojama, smehom i zabavom na dečijoj sceni.

IL-nusicijada-decija-scena Nušićijada bez jada, ugostila sve ljubitelje kulture, umetnosti, zabave i smeha

U pozorišnom delu programa, posetioci festivala ove godine imali su priliku da vide sjajan Knjaževsko-srpski teatar u izvođenju predstave ‘’Gospođa ministarka’’,  ovacije publike je izazvao i nastup amaterskog pozorišta iz Gornjeg Milanovca  u modernoj verzije  ‘’Gospodje ministarke’’ a već tradicionalno dobar nastup imalo je i amatersko pozorište iz Ivanjice sa postavkom komada ‘’Dr’’.

IL-nusicijada-dr Nušićijada bez jada, ugostila sve ljubitelje kulture, umetnosti, zabave i smeha

Ljiljana  Stjepanović i Elizabeta Đorevska u komadu ’’Dva mirisa ruže’’, potpomognute muzikom ’’mariača’’,  osvojili su srca publike a kabare ‘’Brak ustvari ljubav’’ vratio je  osmeh na  lice svakom nušićevcu koji se našo na terasi hotela Park.

IL-nusicijada-dvamirisa Nušićijada bez jada, ugostila sve ljubitelje kulture, umetnosti, zabave i smeha

IL-nusicijada-kabare Nušićijada bez jada, ugostila sve ljubitelje kulture, umetnosti, zabave i smeha

U slavu jubileja obeleženih kroz ivanjički praznik veselja kulture i zabave ‘’Nušićijada’’ organizovane su brojne izložbe, performansi i debate. Promovisana je monografija biblioteke ‘’Listovi na vetru’’ autora Emilijana Protića, a otrgnuta od prašine bila su i dela profesora dr Svetislava Markovića.

IL-nusicijada-biblioteka Nušićijada bez jada, ugostila sve ljubitelje kulture, umetnosti, zabave i smeha

IL-nusicijada-svetom Nušićijada bez jada, ugostila sve ljubitelje kulture, umetnosti, zabave i smeha

Konkurs za najbolju satiričnu priču probudio je znatiželju pisaca iz svih krajeva zemlje i regiona dok su  najbolji medju njima poneli vredne nagrade. Na prvom likovnom konkursu raspisanom u okviru festivala Nušićijada, pristiglo je 50 radova. Tema ovogodišnjeg nagradnog konkursa bila je ,,Sreća je gotovo uvek varljiva, a nevolja ne“. Veliko interosovanje izazvala je izložba Nušić fondacije u kojoj je predstavljen ‘’Nušić kao diplomata’’  o čemu je održana i debata gde su  govori , direktor fondacije, Nebojša Nušić, profesor dr Svetislav Marković i dramski pisac, novinar  i publicist, Miodrag  Ilić.

IL-nusicijada-izlozbadiplomata Nušićijada bez jada, ugostila sve ljubitelje kulture, umetnosti, zabave i smeha

U muzičkom delu programa  na bini ‘’Okruglo pa na ćoše’’ zvuke starih dobrih vremena donela je grupa ‘’S vremena na vreme’’, tradicionalnu muziku  u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične muzike 20. veka donela je grupa ‘’Divanhana’’, a veselim notama kišno nedeljno veče ulepšala je    ’’Odjila’’.  Ljubitelji italijanske muzike uživali su u koncertu grupe ’’Amarkord’’,  AMY’S HOUSE, Amy Winehouse tribute band oduševili su publiku  vanvremenskim  hitovima ove nezaboravne kantautorke. Sjajan nastup imao je i EJO –ethno jazz orchestra.

IL-nusicijada-amys Nušićijada bez jada, ugostila sve ljubitelje kulture, umetnosti, zabave i smeha

IL-nusicijada-divanhana Nušićijada bez jada, ugostila sve ljubitelje kulture, umetnosti, zabave i smeha

IL-nusicijada-svrermena Nušićijada bez jada, ugostila sve ljubitelje kulture, umetnosti, zabave i smeha

Na velikoj koncertnoj sceni muzičkim varnicama pupliku je osvojio Željko Joksimović,  meraklijski doživljaj u varoš doneo je Haris Džinović, a do sledeće Nušićijade u veselom ritmu goste je ispratila grupa Lexington.

IL-nusicijada-haris Nušićijada bez jada, ugostila sve ljubitelje kulture, umetnosti, zabave i smeha

Zavesa je spuštena vraćanjem ključeva grada, uz vidnu podršku na stotine Ivanjičana koji su gromoglasnim aplauzom pozdravili dragog Nušića (Milana Milosavljevića) i poručili mu da je ‘’vidjen u Ivanjici’’ i na destoj jubilarnoj Nušićijadi za koju su pripreme već otpočele.

IL-nusicijada-kraj Nušićijada bez jada, ugostila sve ljubitelje kulture, umetnosti, zabave i smeha

fotografije:

Ivan Petrović Ipe

Radiša Remović ARTOO

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *