Minuti je delili od smrti

Kada su Milicu Savić (67) iz ivanjičkog naselja Kušićan hitno dovezli u čačanku bolnicu, doktor je rekao da su je minuti delili od smrti. Naime, njeni ukućani su tog dana doneli pečurke iz šume, među kojima je, ispostavilo se, bilo i otrovnih.

infoliga-android-uskoro-306-150x150 Minuti je delili od smrti

Baka Milica je za večeru izabrala pečurke koje su joj delovale najlepše, ne sluteći da su upravo one otrovne. Ubrzo joj je pozlilo i prema njenim rečima „potamnelo sve pred očima“. Nakon prve pomoći u hitnoj ivanjičkoj službi, prebačena je u Čačak, gde su se lekari, zbog jakog trovanja, tri dana borili za njen život.

  • „Kada sam se oporavila doktor mi je rekao da je sva sreća što nisam legla da spavam, jer se ne bih probudila. Za petnaest minuta bih bila mrtva“ kaže Milica Savić.

Ispotavilo se da je baka Mica pojela panterovu muharu ( ili panterku, kako je u narodu nazivaju. To je gljiva sa braon šeširićem i belim tačkicama, primamljivog izgleda koji ne ukazuje na njenu štetnost.

IL-prodaja-pecuraka Minuti je delili od smrti

U Srbiji su sve češći slučajevi trovanja pečurkama, jer ljudi iz neznanja, pored jestivih, kupe i otrovne. U našim šumama otrovnih pečuraka brojčano nema mnogo, ali su dosta česte, i po pravilu najlepše i najprivlačnije. Pupavka, panterka, muhara i haringača četiri su od 30-ak najotrovnijih pečuraka u Srbiji.

Oprez se preporučuje i pri kupovini pečuraka na pijaci, jer se često na tezgama pored jestivih, prodaju i otrovne.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *