Info LIGA ekskluzivno saznaje – Most na brani ruše 16.jula

Prema nezvaničnim ali pouzdanim izvorima iz vrha JP „EPS“, rušenje mosta na rekonstruisanoj brani na reci Moravici u Ivanjici počeće 16. jula. U isto vreme, u okviru kompleksa stare, počeće i izgradnja nove minihidroelektrane.

IL-lamontana-logo-TEXT Info LIGA ekskluzivno saznaje - Most na brani ruše 16.jula

Naš izvor tvrdi da su dozvole za gradnju centrale i rušenje betonskog mosta dobijene, te da je izabran konzorcijum preduzeća koji će realizovati ove radove.

ILnapervodopad Info LIGA ekskluzivno saznaje - Most na brani ruše 16.jula

Takozvanu servisnu stazu ukloniće preduzeće „Hidro Tan“ iz Beograda, dok je nosilac posla na izgradnji nove minihidrocentrale preduzeće „Elnos“, takođe iz Beograda. U konzorcijumu sa njima su još i preduzeća „Kesler“ (Kössler) iz Austrije, „Pupin“ i „Hidro Tan“ iz Beograda.

Rušenjem kosog betonskog mosta ispred rekonstruisane brane, ispoštovaće se Mere tehničke zaštite koje je doneo Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, ali i zahtev velikog broja Ivanjičana koji smatraju da je ovaj most –servisna staza ugrozio simbol varoši koji se nalazi u gradskom parku.

IL-boom-naper-vodopod-most Info LIGA ekskluzivno saznaje - Most na brani ruše 16.jula

Kako je InfoLIGA ranije u više navrata pisala, u okviru kompleksa stare hidrocentrale gradi se nova minihidroelektrana instalisane snage 670 kW, koja će godišnje proizvoditi 2,23 miliona kilovat-sati električne energije. Investitor je „Elektroprivreda Srbije“, a u njenu izgradnju biće uloženo 1.240.000 evra. Sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Gradnja nove minihidroelektrane podrazumeva izgradnju mašinske zgrade sa ugradnjom nove elektromašinske opreme. Godišnji proizvodni kapacitet značajno će povećati proizvodnju male HE „Moravica“, a time i iskorišćenost ove reke za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

You may also like...

1 Response

  1. ana kaže:

    zasto se rusi most kafa je ruglo vec napravljeno? zasto se most ne spusti na manju visinu i naprave stepenice? kada budu srusili most da li cemo gledati razlupani beton ili ce se uraditi sredjivanje armature i betona koji ce ostati? da li ce se brana obloziti kamenom kao sto je ranije najavljivano?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *