Malinari traže kontrolu otkupnih mesta i inspekcije na terenu (VIDEO)

Predstavnici četrnaest udruženja iz Ivanjice, Arilja, Požege, Lučana i Kosjerića, okupljenih u asocijaciju „Malinari Srbije“, danas su u Kosjeriću razgovarali sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, predstavnicima Ministarstva trgovine, tržišne inspekcije i lokalnih samouprava.

IL-lamontana-logo-TEXT Malinari traže kontrolu otkupnih mesta i inspekcije na terenu (VIDEO)

Osnovni zaključak sastanka je pooštravanje kontrole hladnjača zbog neadekvatnog otkupa i klasiranja maline, a kako nezvanično saznajemo date su garancije da Srbija prekida uvoz ovog voća iz drugih zemalja.

Dobrivoje Radović, predsednik asocijacije za InfoLigu kaže da su generalno zadovoljni današnjim razgovorima, ali da nisu zadovoljni trenutnom akontnom cenom koja se kreće od 55 do 125 dinara za kilogram.

  • Ministarstvo je čini se rešeno da uredi situaciju na tržištu. Sve što nadležne institucije rade ide u dobrom smeru, ali cenom nikako nismo zadovoljni i o tome ćemo razgovarati još narednih dana. Ne odustajemo od traženih 1,75 evra za kilogram, koliko je u proseku prošle godine prodavan griz. Ivanjica je u ovom trenutku u najgoroj poziciji jer se otkup kreće od 50 do 100 dinara. Na području ove opštine kontrolisan je veoma mali broj otkupljivača, ali će nadležne inspekcije krenuti u češljanje već od sutra”, kaže Radović.

Prema njegovim rečima, ministar Nedimović je obećao pomoć malinarima kroz subvencije u visoko rizičnim područjima kao što je Ivanjica. Ta pomoć ogledaće se u podizanju iznosa povraćaja za osiguranje od grada sa 40 na 60 odsto, a obećana je i pomoć u nafti za obradu zasada.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović istakao je posle sastanka sa malinarima da je Republička poljoprivredna inspekcija ,zajedno sa tržišnom,intenzivirala kontrolu hladnjačara na području cele Srbije i da se kontrolišu uslovi otkupa.

  • Ima nepravilnosti na terenu,kao i zabrane rada onim hladnjačama koje nisu ispunile zakonom predviđene standarde.Malina se svuda uglavnom klasira u dve klase u zavisnosti od kvaliteta,ali moram napomenuti da po svim propisima koji postoje,ona malina koja ima više vode i buđi i van je prve dve klase,objektivno ne može biti primljena u hladnjače“,naglasio je Vujović.

Današnjem sastanku u Kosjeriću prisustvovali su i načelnik Zlatiborskog okruga, predsednici i zamenici predsednika opština Ivanjica, Lučani, Arilje, Požega i Kosjerić. Naredni sastanak, prema najavi malinara, biće održan naredne nedelje u Ivanjici, na kome će se razgovarati i sa najvećim izvoznicima maline u Srbiji. Tada bi se trebala znati i konačna otkupna cena ovogodišnjeg roda.

foto i video zoomue.rs

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *