Radionica ”Sunčev zrak”

U okviru ivanjičkog dnevnog centra za osobe sa posebnim potrebama „Sunce“ nalazi se Radionica za okupacionu radnu terapiju „Sunčev zrak“. Korisnici u dnevnom centru imaju fizikalnu terapiju, sportske aktivnosti i logopedske vežbe,  dok je radionica zadužena za kreativnu stranu ličnosti, odnosno razvijanju manuelnih sposobnosti.

IL-RRB-suncev-zracak-radionica-2 Radionica ''Sunčev zrak''

Radionica za okupacionu radnu terapiju osnovana je 2010.godine, u partnerstvu sa Osnovnom školom „Milinko Kušić“ i Crvenim krstom, dok je opremanje razbojima omogućeno sredstvima Evropske unije i Vlade Švajcarske.

IL-RRB-suncev-zracak-radionica-8 Radionica ''Sunčev zrak''

U šarenoliku i vedru prostoriju radionice svakodnevno dolazi od deset do dvanaest korisnika, uzrasta od 18 do 35 godina, gde se obučavaju da rade na razboju, ali i crtaju, slikaju, heklaju i drugo. Njihov radni instruktor, Draga Blagojević, ističe kako omladina dolazi nasmejana u radionicu i sa velikom pažnjom i posvećenošću pristupa novim zadacima. Svi zadaci daju korisnicima priliku da se kreativno izraze, razviju fine motoričke i kognitivne sposobnosti, kao i da se povežu sa vršnjacima i razvijaju drugarske odnose. U maloj radionici uvek ima mesta za puno smeha, šale, pesme, a kada im ona postane premala, korisnici odu i na mini-ekskurzije.

  • Jako sam srećna kada vidim da se moja deca druže, komuniciraju i odu nasmejana kući. Otkako su počele prijatne prolećne temperature često izađemo u dvorište, bojimo gipsane predmete, puštamo muziku, pa čak i prošetamo gradom svi zajedno.- kaže radni instruktor radionice, Draga Blagojević.

IL-RRB-suncev-zracak-radionica-4 Radionica ''Sunčev zrak''

Ono što ih posebno motiviše za rad na razboju jesu gotovi proizvodi koji su upotebljivi i prodajni. Radionica uspešno proizvodi šalove, kape, krparice, staze i prekrivače, a izlažu ih za prodaju najčešće povodom Uskrsa, Nušićijade, uoči osmog marta i drugih praznika. Od zarađenog novca uzimaju repromaterijal jer im Crveni krst šalje vunu, a za pamuk se sami snalaze. Neretko se od svoje zarade počaste i slatkišima, kada nastane posebna, gotovo dečija radost u maloj prostoriji.

IL-RRB-suncev-zracak-radionica-7 Radionica ''Sunčev zrak'' IL-RRB-suncev-zracak-radionica-6 Radionica ''Sunčev zrak'' IL-RRB-suncev-zracak-radionica-3 Radionica ''Sunčev zrak''

Korisnici često oduševe svoje roditelje i prijatelje kada im donesu nakit, sliku ili prekrivač koji su ručno napravili.

  • Moj otac dugo nije verovao da ću uspeti da se izborim sa razbojem i napravim proizvod vredan divljenja, ali uz pomoć moje Drage savladala sam ovu veštinu, tako da sada mogu da tkam i po pet sati. Tata je zaplakao kada je prvi put video šal koji je mojih ruku delo.- priča  Slavica Gromović, korisnica radionice.

IL-RRB-suncev-zracak-radionica-5 Radionica ''Sunčev zrak''

Pored kreativnog rada, korisnici su naučili da postanu otvoreniji, izraze svoje emocije, oslobodili se stega i stida.

  • U početku se rad sa njima svodio na ponavljanje onoga što ja pokažem, međutim, ubrzo su počeli da daju svoje ideje poput predloga kojom bojom da obojimo cvet ili koji oblik od gipsa da napravimo.– kaže Draga.

Humani i stručni ljudi dnevnog centra „Sunce“  ističu kako je njihov cilj da osobe ometene u razvoju budu srećne, zadovoljne, osećaju da su korisne u društvu i prihvataju svaki kreativni zadatak sa užitkom.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *