Saopštenje Srpskog pokreta Dveri

Ovih dana suočeni smo sa još jednim brutalnim nipodaštavanjem srpskog seljaka. Svedoci smo očajničke borbe poljoprivrednih proizvođača, a pre svega proizvođača malina, koji  očajnički pokušavaju da se izbore za golu egzistenciju i puko preživljavanje.

premiertaxibannertext474 Saopštenje Srpskog pokreta Dveri

Mi, iz Srpskog pokreta Dveri, ne samo da smatramo da cena malina je neprimereno niska, već ovim putem dajemo punu podršku proizvođačima malina.

Srpski pokret Dveri smatra da su protesti apsolutno opravdani i da na osnovu širih analiza sveukupne situacije sveopšti narodni protesti proizvođača malina treba da se održavaju pred zgradom Vlade Republike Srbije, jer u Vladi sede odgovorni za ovako katastrofalnu situaciju srpskih malinara.

Srpski pokret Dveri predlaže da se na protestima zatraži sledeće:

  1. Neopoziva ostavka ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, kao i ostavka ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima LJaljića.
  2. Da se momentalno uvedu vancarinske mere, takozvani prelevmani, na uvoz malina i svih drugih poljoprivrednih proizvoda iz drugih zemalja.( Po ugovoru SSP (http://www.pks.rs/SADRZAJ/Files/SSP%20ssp_prevod_sa_anexima.pdf ) (sporazumu i stabilizaciji sa Evropskom zajednicom) imamo pravo po članu 32, 33, 40, 41. na uvođenje vancarinskih mera „prelevmana“ ukoliko se uvozi roba po damping, tj. po subvencionisanim cenama). Da sve ovo je moguće potvrđuje odluka Vlade Republike Srbije da se uvedu prelevmani na uvoz mleka iz Evropske Unije od pre par godina.)
  3. Tražiti striktno poštovanje Zakona o zaštiti potrošača, koji se ne ne primenjuje.(http://www.zapotrosace.rs/CMS/download/zakon-o-zastitti-prava-potrosaca-republika-srbija_cir.pdf )(Zakon o zaštiti potrošača eksplicitno kaže da roba iz uvoza mora biti jasno deklarativno obeležena, bez obzira da li je namenjena domaćoj potrošnji ili je namenjena reeksportu. Ovo kod nas nije slučaj, već maline iz uvoza se obeležavaju kao srpski brend i kao takve se reeksportuju na strana tržišta ili služe za domaću potrošnju. Na ovaj način država ne samo kvantitativno, već i kvalitativno gubi svoj ugled na stranom tržištu.)
  4. Da podhitno počnu sa radom akreditovane Nacionalne laboratorije za kontrolu svih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. (Osnovano sumnjamo da u našu državu se uvoze poljoprivredni i prehrambeni proizvodi sumnjivog kvaliteta i zdravstvene ispravnosti. Na ovaj način želimo da sprečimo ugrožavanje zdravlja naših ljudi i dece.)
  5. Država mora da uvede regionalizaciju u poljoprivrednoj proizvodnji ( npr. u Zapadnoj Srbiji država bi prepoznala proizvodnju malina, krompira, lekovitog bilja i stočarstvo i za ove delatnosti obezbedila bi subvencije po jedinici mere. Dok ,recimo, u Banatu država bi prepoznala proizvodnju kukuruza, suncokreta, pšenice, soje itd, i na te proizvode poljoprivredni proizvođači bi imali subvencije po jedinici mere.)
  6. Država mora da izvrši zaštitu geografskog porekla i brendiranje poljoprivrednih proizvoda.

 Država nema potrebe da se bavi cenom malina ,jer to određuje tržište,ali mora da stvori pošten poslovni ambijent u kome nema mesta nekontrolisanom uvozu,monopolu i ugrožavanju zdravlja stanovništvu. Gore navedene mere jedini su ispravan i dugoročan put u zaštiti domaćeg poljoprivrednog proizvođača, pa samim tim i malinara.Formiranje raznih radnih grupa i  podela đubriva u besmisleno malim količinama po nejasnim kriterijumima, imaju za cilj da „zamažu oči“ i obesmisle borbu za cenu malina.

Srpski pokret Dveri će pozvati sve svoje članove da podrže poljoprivredne proizvođače malina, jer za nas BOGAT SELJAK, BOGATA SRBIJA.

 

S poštovanjem:

Milovan Jakovljević,član Predsedništva Srpskog pokreta Dveri

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *