Počela raspodela besplatnog đubriva (VIDEO)

Prvi kontigent od gotovo 70 vagona mineralnog đubriva KAN 27% N besplatno odobrenog poljoprivrednim proizvođačima Ivanjice iz robnih rezervi, stigao je danas. Šleper od 25 tona stacioniran je u garaži komunalnog jsvnog preduzeća u ulici Milinka Kušića.

Đubrivo se prema redosledu na spiskovima poljoprivrednicima deli posredstvom Savetodavne i stručne poljoprivredne službe iz Kraljeva u saradnji sa Asocijacijom „Malinari Srbije“. Pravo na ovu subvenciju države imaju sva registrovana poljoprivredna gazdinstva koja imaju voćarsku proizvodnju u biljnoj strukturi, u mesnim zajednicama Ivanjica, Bukovica, Prilike i Opaljenik.

Svaki nosilac poljoprivrednog gazdinstva ima pravo na 300 kilograma đubriva po hektaru, najviše za jedan hektar površine pod voćem. Đubrivo sada dobijaju poljoprivrednici iz pomenutih mesnih zajednica na osnovu proglašene vanredne situacije u njima zbog elementarnih nepogoda, polava i grada u ovoj godini, a na osnovu odluke Vlade odnosno Republičke direkcije za robne rezerve.

U Asocijaciji „Malinari Srbije“ kažu da će nakon toga besplatno đubrivo biti podeljeno i proizvođačima iz drugih krajeva opštine, prema već napravljenim spiskovima u prethodnom periodu. Pet novih šlepera kako saznajemo u Ivanjicu stiže narednog ponedeljka.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *