Grom zaobišao gromobran i spržio mašine

Da gromobrani više nisu sigurna zaštita svedoči jučerašnji događaj u ivanjičkoj fabrici čarapa Proleter. Kasno popodne grom je gađao u drvo koje se nalazi u krugu ove fabrike iako je gromobran postavljen tik uz stablo u visini krošnje.

premiertaxibannertext474 Grom zaobišao gromobran i spržio mašine

Tom prilikom izgorelo je nekoliko velikih mašina i dva najveća motora za vakum i hladjenje, a majstori još uvek pokušavaju da otklone kvarove i osposobe ih za funkcionisanje.

IL-grom-drvo-proleter2 Grom zaobišao gromobran i spržio mašine

 • Važno je da niko nije stradao. Sreća što su svi radnici bili u pogonu u tom trenutku. Što se fabrike i samog kruga tiče sve je obezbeđeno prema propisima, postavljeni su gromobrani, ali eto vidite i sami, grom je gađao u drvo, ne u gromobran koji je odmah pored.-kažu u ovoj fabrici.

Kako svedoče radnici, od jačine udara zatresili su se svi prozori na fabrici i popalili alarmi u čitavom preduzeću.

You may also like...

2 Responses

 1. Poštovani,
  Postoji nekoliko stvari koje ne mogu da vidim iz ove fotografije fabrike, no evo nekoliko reči o tom udaru groma.
  Posedujem firmu GROMOBRAN d.o.o. i oko 40 godina se bavim gromobranima i zaštitom od prenapona. Ovo Vam kažem da ne mislite da nisam stručan i da lupetam gluposti.
  Naravno da grom MOŽE da udari u drvo pored zaštićenog objekta!! Pitanje je kakav gromobran ova fabrika ima. Ako ima samo trake po krovu, onda to nije ništa odnosno ona NEMA gromobran!!!
  Trake jesu po našim, a i po mnogim drugim propisima, ali … To su ipak samo trake koje nisu predviđene ni da uhvate ni da odbiju udar groma.
  Mnogi ljudi nemaju pojma o gromobranskim uzemljenjima u Srbiji, ali ipak odlučuju o tome. Da Vam ne govorim o tome da u ogromnoj većini slučajeva o tome odlučuju neki građevinari ili majstori koji kopaju temelje. Da, oni su najpametniji i samo slušajte njih!!!

 2. сале kaže:

  Upozorenje rukovodstvu,drugi put nece u drvo,a otprilike ni u gromobran…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *