Malinari u Prijepolju na protestu i tokom noći

Nekoliko stotina proizvođača malina zlatiborskog i prijepoljskog kraja danas popodne je u znak protesta zbog veoma niske ovogodišnje otkupne cene ovog voća, blokiralo magistralni put koji iz Prijepolja vodi ka crnogorskoj granici.

premiertaxibannertext474 Malinari u Prijepolju na protestu i tokom noći

Blokada je izazvala saobraćajni kolaps, pa su kolone vozila sa obe strane kilometarske, javljaju učesnici protesta. Da bi saobraćaj uopšte funkcionisao preusmerava se kroz sam grad.

IL-protest-malinari-prijepolje1 Malinari u Prijepolju na protestu i tokom noći

Današnji protest bio je najavljen kraj Vladičanskog dvora, međutim malinari su kasnije ipak odlučili da blokiraju magistralni put.

Rešeni da na ovom mestu ostanu sve dok ne dobiju tražene odgovore od nadležnih institucija, malinari su podigli šator na samoj magistrali, a u njemu i oko njega u ovom trenutku je oko hiljadu poljoprivrednih proizvođača.

  • „Pošto nemamo novca da idemo po kafićima, na more ili u banje, rešili smo da početak branja malina provedemo na magistrali. U ovom trenutku ovde je oko hiljadu ogorčenih poljoprivrednika. Bilo bi nas i više ali kako saznajemo mnogi nisu mogli stići zbog blokade policije na prilazima Prijepolju. Čekamo dolazak predstavnika Vlade Srbije i resornih ministarstava i odavde se nećemo maći dok ne dobijemo odgovore na postavljena pitanja. Državni sekretar Ministarstva trgovine je već stigao, a uskoro prema najavama očekujemo i predstavnike Ministarstva poljoprivrede“, kaže za Info LIGU Slađana Stanković iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užice.

IL-protest-malinari-prijepolje3 Malinari u Prijepolju na protestu i tokom noći

Stankovićeva dodaje da tokom večeri nema nikakvih incidenata, da je protest potpuno miran, te da je policija i dalje tu ali na pristojnoj udaljenosti.

Današnji najavljeni protest u Prijepolju održava se zbog nezadovoljstva proizvođača malina otkupnom cenom od 50 do 100 dinara po kilogramu.

IL-protest-malinari-prijepolje2 Malinari u Prijepolju na protestu i tokom noći

Osnovni njihov zahtev je podizanje otkupne cene na minimum 180 dinara.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *