MALINA STIŽE – Na mukama i proizvođači i berači (VIDEO)

Po svemu sudeći berba malina ove godine počeće mnogo ranije, a najveći problem proizvođačima biće radna snaga. Posao berača odlično je plaćen, ipak mnogobrojni oglasi koji se ovih dana pojavljuju ostaju bez odgovara.

premiertaxibannertext474 MALINA STIŽE - Na mukama i proizvođači i berači (VIDEO)

Proizvođači tvrde da bi svi ”hleba preko pogače” i da niko neće da zasuče rukave, dok sezonci tvrde da se ne može platiti mučenje na 40 stepeni pod vedrim nebom.

Radnicima se nudi dnevnica od 1800 do 2500 dinara uz obezbeđen stan i hranu ili 40 dinara po nabranom kilogramu malina, što boljim beračima može doneti zaradu i preko 3000 dinara dnevno.

Prema nezvaničnim informacijama Ivanjici je potrebno oko 4000 sezonskih radnika, koji su prethodnih godina dolazili iz Prijepolja, Priboja, Leskovca, Vladičinog hana, ali sada imaju svoje zasade ili više nisu zainteresovani za berbu malina.

Nedostatak radne snage doveo je do toga da proizvođači daju do sad neviđene ponude, poput deljenja  ukupne zarade na pola sa beračima.

You may also like...

2 Responses

  1. Ana kaže:

    nije problem radna snaga nego losa cena i vremenske neprilike. da je cena dobra svi bi trazili da beru a posto nas hladnjacari pljackaju a drzava aminuje umesto da stane tome na put to je tako

    • Mrsoje kaže:

      A one godine kad je malina bila 200 dinara, a evro 80 iliti 2,5 evra za kilo, koliko ste gospođo plaćali berača tad. E zato nema berača gori ste vi prema njima nego hladnjačari prema vama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *