Na današnji dan uništene satelitske stanice u Prilikama (VIDEO)

Danas se navršava devetnaest godina od potpunog uništenja kompleksa zemaljskih satelitskih stanica „Jugoslavija“ u Prilikama kod Ivanjice, tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

bannerPREMIER-g Na današnji dan uništene satelitske stanice u Prilikama (VIDEO)

Tog 20. aprila, stanice su pogođene sa pet projektila, koji su uništili objekte i komunikacioni sistem koji je pokrivao čitav svet posredstvom tri Intelsat satelita u orbiti zemlje, udaljenih po 36.000 kilometara od naše planete, iznad Ekvatora.

IL-nato-destroy-satellite-station-in-ivanjica Na današnji dan uništene satelitske stanice u Prilikama (VIDEO)

Prvo bombardovanje dogodilo se 13. aprila u 15.21 časova, kada je jedna bomba pogodila kompleks nanevši mu velika oštećenja zbog čega je prekinut deo međunarodnih telefonskih veza. Direktno je pogođena “Jugoslavija 3”, a prema nezvaničnim informacijama, od 4 projektila, 3 je srušila naša protivvazdušna odbrana. Od siline udara, popucali su prozori na okolnim objektima i kućama, ali nije bilo povređenih u krugu stanica, jer su ih radnici napustili očekujući bombardovanje. Povređeno je međutim nekoliko meštana Prilika koji žive u nepsrednoj blizini.

Uništena satelitska stanica u Ivanjici (Destroyed Satellite Station in Ivanjica)

 (video:youtube.com-Marko Randjić)

Ukupna procenjena šteta prema izveštajima nadležnih organa iznosila je gotovo 8,8 miliona dolara.

Zemaljsku satelitsku stanicu „Jugoslavija 1“, otvorio je predsednik SFRJ Josip Broz Tito u pratnji supruge Jovanke, 7. juna 1974. prilikom prve i jedine posete Ivanjici. Posredstvom antene „uha”, omogućeno je povezivanje svih zemalja takozvanog Atlantskog regiona, odnosno Severne i Južne Amerike, Afrike, Bliskog i Srednjeg istoka.

IL-otvaranje-sateliotske-stanice-jugoslavija-foto-TV-Novosti Na današnji dan uništene satelitske stanice u Prilikama (VIDEO)

foto: Večernje Novosti

IL-staelitska-znacka Na današnji dan uništene satelitske stanice u Prilikama (VIDEO)Druga je zvanično počela sa radom 1983. a treća 1996. godine, koju je otvorio predsednik Srbije Slobodan Milošević. Prve dve stanice imale su prečnik antena od 32 metra i bile su teške po 260 tona, dok su u kapacitetu komunikacija posedovale 12.000 istovremenih telefonskih i 4 televizijska kanala.

Gradili su ih japanski stručnjaci, a zaposlena posada brojila je preko 50 inženjera i tehničara. Treća stanica bila je duplo manjeg prečnika zbog modernije i savršenije tehnologije.

Izgradnja satelitske stanice u Ivanjici

 (video:youtube.com-Marko Randjić)

IL-satelitska-mala Na današnji dan uništene satelitske stanice u Prilikama (VIDEO)Kompleks u Prilikama poslovao je u okviru jugoslovenskog PTT-a, a njegovim uništavanjem, uništen je i jedan od vizuelnih simbola Ivanjice.

Obnova je započela 2001. godine u saradnji sa jednom italijanskom kompanijom, a posao je bio vredan milion evra. Nakon više godina od obnove i modernizacije, u sasvim promenjenim tehnološkim uslovima, Ivanjica je i dalje veliki satelitski centar, u sklopu Telekoma Srbija.

You may also like...

1 Response

  1. Dejan kaže:

    Каже она народна: “Кога су змије уједале и гуштера се плаши”. По томе судећи, мени се по глави мота размишљање колико је Градитељевих радника умрло од последица везаних за помнути догађај након расчишћавања рушевина…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *