STRAVIČNO – U naselju Bele njive leševi otrovanih pasa

U naselju Bele njive u ivanjičkoj opštini na livadama i u privatnim dvorištima leže leševi mrtvih pasa koje je, kako tvrde meštani, neko otrovao verovatno kreozanom, otrovom u Srbiji zabranjenim od 2002. godine. Ne zna se ko je ubica ovih nedužnih pasa ali je činjenica da su umirali u najtežim mukama.

Jeli Tomić otrovali su kućnog ljubimca a pored njega našla je leš još jednog psa. Morala je sama da ih zakopa nedaleko od kuće jer je već počeo da se širi neprijatan miris.

IL-trovanje-pasa-jela-tomic STRAVIČNO - U naselju Bele njive leševi otrovanih pasa

  • Dolazila je policija, pitaju na koga sumnjamo. Kako da znam? Činjenica je da je otrov bio posut svuda. Evo ovde, pored dvorišta, lepo se vidi da je trava spržena od otrova. Nije ovo prvi put. Trovani su psi u više navrata, na isti način. Neke smo uspeli da spasemo, neke nažalost ne. Jednu kerušu smo dva puta vraćali u život, treći put je bila skotna, nije preživela. Celu noć smo bili pokraj nje, to je strašno. Zavijala je, grčila se, umirala u najtežim mukama.-priča ova žena vidno potrešena.

IL-trovanje-pasa-ostaci-kroazana STRAVIČNO - U naselju Bele njive leševi otrovanih pasa

Dule Popović odveo je našu ekipu na mesto gde već par dana stoji leš otrovanog psa. Kaže, strašno je to što se događa. Njegovog labradora dva puta su trovali, ali je on uspeo da ga spase.

IL-trovanje-pasa STRAVIČNO - U naselju Bele njive leševi otrovanih pasa

  • To se dešava godinama unazad. Ne znam ko to radi, ali siguran sam da nije neko sa strane došao u ovo naselje da truje pse. Onaj koji zverski ubija životinje, nije mu verovati ni kada je reč o ljudima, bar ja tako mislim.-kaže Popović.

IL-trovanje-pasa-dule-popovic STRAVIČNO - U naselju Bele njive leševi otrovanih pasa

Kako saznajemo pre izvesnog vremena pronađeno je telo psa u bunaru iz koga se koristi voda.

  • Neko ga je tu ubacio, sigurno, nije mogao sam da se popenje i uskoči.-kažu meštani.

Prema simptomima koje su psi pokazivali nakon trovanja i primećenim žutim tragovima na livadama u naselju, stanovnici smatraju da je u pitanju zabranjen otrov ‘’kreozan’’. Njega nema u prodaji u našoj zemlji niti u zemljama Evrope. Jedino mesto gde se on može ilegalno nabaviti je Bosna.

Kako reagovati ukoliko posumnjate da vam je pas otrovan KREOZANOM

Najvažnije je odmah izazvati povraćanje kod psa tako što ćete mu ubrizgati u grlo tropostotni hidrogen (ili sodu bikarbonu rastvorenu u vodi). Mleko se ne sme davati jer je kreozan otrov koji se rastvara u mastima. Povraćanje kod psa treba izazivati sve dok se ne pojavi bela pena, što je znak da je otrov izbačen iz organizma. Nakon toga psu možete dati tablete aktivnog uglja i odmah potražiti pomoć stručnog lica.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *