Ivanjička opština donirala 50.000 elitnih sadnica malina sorte ”willamette”

Poljoprivrednim proizvođačima opštine Ivanjica koji su učestvovali na konkursu za dodelu besplatnih sadnica malina sorte ’’willamette’’ danas je nakon stručnog predavanja uručeno  50.000  elitnih sadnica. Svaki proizvođač dobio je po 1.000 stabljika sadnog materijala u cilju podizanja novih, kvalitetnih zasada malina. Projekat je pokrenula i finansirala opština Ivanjica a njegova vrednost iznosi 1. 925.000 dinara.

IL-podela-sadnica-1 Ivanjička opština donirala 50.000 elitnih sadnica malina sorte ''willamette''

  • Ovo je samo jedan od vidova podsticaja poljoprivrednim proizvođačima u našoj opštini a i sami znate da smo u saradnji sa resornim ministarstvima i Vladom RS imali niz projekata i donacija sa ciljem  razvoja poljoprivrede na području čitave ivanjičke opštine. Intezivno radimo na novim projektima koji će unaprediti proizvodnju a samim tim omogućiti bolje prinose i veće prihode proizvođačima. Borićemo se da se u Ivanjicu slije što više subvencija.-istakao je predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović, napominjući da se svaki vid donacije, subvencije ili pomoći države realizuje isključivo preko lokalne samouprave, kroz nadležne opštinske institucije, pa je pozvao proizvođače na maksimalan oprez kada je reč o obećanima i akcijama koje neko sprovodi van  nadležnih institucija.

IL-podela-sadnica-3 Ivanjička opština donirala 50.000 elitnih sadnica malina sorte ''willamette''

Pre potpisivanja ugovora i preuzimanja sadnica malina , proizvođačima je stručno predavanje održao vlasnik firme Floriva, Zoran Radovanović, koji je istakao da sadnja čistog, sertifikovanog i zdravstveno ispravnog sadnog materijala i primena svih agrotehničkih mera u prosečnoj godini, u punom rodu,  može obezbediti prinose od 20 do 25 t/ha. Da bi se postigli maksimalni prinosi potrebno je ispravno i sistematski tretirati malinu, o čemu je danas  Radovanović detaljno govorio.

Elitne sadnice malina sorte ’’willamette’’ koje je donirala opština Ivanjica biće od velikog značaja proizvođačima, ali i u čitavom sistemu oživljavanja novih-zdravih zasada na području Ivanjice.

IL-podela-sadnica-4 Ivanjička opština donirala 50.000 elitnih sadnica malina sorte ''willamette''

Stevan Ćurčić ima oko 25 ari malina a ovim poslom bavi se duže od tri decenije. Donacija opštine Ivanjica u vidu elitnog sadnog materijala, kako kaže, mnogo mu znači.

  • Meni će baš biti od koristi sadnice jer su stare već  počele da se suše i lošije rađaju. Sada ću dobiti novi, zdrav zasad i pokušati kroz njega da vratim nekadašnje prinose koji su bili oko 300 kilograma po aru. Kako smo čuli na današnjem predavanju, ako uradimo sve ispravno i sistemski obrađujemo maline, prve godine ove sadnice mogu da daju i 170 kilograma po aru. To je odlično. Zadovoljan sam odnosom opštine prema nama i donacijama koje smo dobili u prethodnoj godini.

Slavoljub Tanasković  kaže da je još 1984. godine imao zasad elitnih sadnica malina  koje su davale 300 kilograma po aru.

  • Ove sadnice su odlične,očekujem da daju dobar rod, bar kao one moje prve . Mnogo je važno da je sadnica zdrava i dobra. Na proizvođačima je da je dalje ispravno  tretiraju kako bi očekivali maksimalne prinose. Danas smo čuli jedno vrlo dobro predavanje i bez obzira što sam ja još kao dete počeo da se bavim malinama, imao sam da čujem puno korisnih saveta.  Raduje me što se puno ulaže u poljoprivredu na teritoriji naše opštine i kroz donacije i druge vidove pomoći lokalne samouprave i same države. Nije to baš tako u drugim opštinama.

You may also like...

2 Responses

  1. Vladimir kaže:

    Joj pa vi verujete u bajke… Odakle je poreklo te “ELITNE” SADNICE?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *