Ambasadorke Brazila, SAD, Australije i UN posetile Lučane

Povodom Međunarodnog dana žena, predsednicu opštine Lučani,  Vesnu Stambolić,  posetili su poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, ambasadorka UN u Srbiji Karla Herši,, ambasadorka Australije Džulia Fini, ambasadorka Brazila Izabela Kristina de Azevedo Hejvert i zamenik ambasadora SAD-a Kurt Doneli.

Prva žena u istoriji opštine Lučani, Vesna Stambolić je najpre u zgradi opštinske uprave, upoznala goste sa karakteristikama opštine Lučani kao i sa činjenicom da vodeće funkcije  u javnim ustanovama i institucijama, uglavnom imaju žene. Nastavak druženja je usledio u Domu kulture gde je prisustvovalo oko pedesetak žena preduzetnica, predstavnica javnih preduzeća i ustanova iz lokalne samouprave kao i iz oblasti poljoprivrede Lučana, Čačka i Požege.

IL-ambasadorke-u-lucanima-4 Ambasadorke Brazila, SAD, Australije i UN posetile Lučane

Skup je povodom 8. marta – Međunarodnog praznika žena, inicirala poverenica za zaštitu ravnopravnosti  Brankica Janković, koja je ovom prilikom istakla:

  • Situacija svakako nije onakva kako piše u našim zakonima i strategijskim dokumentima jer se žene, još uvek nisu izborile za punu ravnopravnost, zbog brojnih predrasuda i prepreka. No, u poslednjih nekoliko godina,  možemo reći da je napravljen  izuzetno veliki pomak. Imamo priliku da vidimo u Lučanima da sve vodeće pozicije u lokalnoj samoupravi zauzimaju žene, što je prema zvaničnim podacima prilično retka situacija u drugim lokalnim samoupravama. Primer Lučana treba da slede sve žene u Srbiji kako bi istinskom  posvećenošću ostvarile punu ravnopravnost. U tom smislu puna podrška gospođi Stambolić i svim njenim saradnicima jer poruka koju želimo da pošaljemo za ravnopravnost muškaraca i žena je da ne želimo bilo kome da se oduzima od prava već da samo istinsko partnerstvo, međusobno poštovanje i razuimevanje vodi ka boljem životu i dobrobiti građana i građanki. – kaže Jankovićeva

Ona dodaje da se žene najčešće žale na diskriminaciju u okviru radnog odnosa, na to da se imovina na selu vodi na muškarce a evidentno je i nasilje nad ženama. Državna institucija za zaštitu ravnopravnosti u naredne dve, tri godine, daće podršku ženama na lokalnom nivou širom Srbije, istakla je poverenica ove institucije.

  • Žene treba same da pobede predrasude, poručila je Vesna Stambolić, predsednica opštine Lučani u kojoj se na čelnim funkcijama nalaze mahom žene.

Osnovni motiv ne samo žena nego i muškarca, trebalo bi da bude: ja to znam, ja to mogu, ja to hoću i ne postoji ni jedna predrasuda, ne postoji nijedna barijera koju ne možemo da prebrojimo i da savladamo. Ako ste voljni da budete snažni i uspešni, to možete i da uradite. Uz dobru organizaciju, dobru veru u samog sebe uz ljubav prema okruženju, bez obzira da li su u pitanju žene ili muškarci, možemo da uradimo mnogo toga. Iako se položaj žena u društvu polako popravlja ipak se pripadnice lepšeg pola još uvek nisu izborile za punu ravnopravnost, čulo se na skupu.

IL-ambasadorke-u-lucanima-2 Ambasadorke Brazila, SAD, Australije i UN posetile Lučane

Brankica Janković je, gostujući u dnevniku RTS-a, rekla da se iz Lučana, jedne od 12 opština na čijem su čelu žene, vratila ohrabrena.

Mnogo toga se može kada se želi i kada žene otklone sve prepreke, pre svega u svojoj glavi, rekla je poverenica i istakla da ne postoje strukturne prepreke koje žene sprečavaju da uzmu učešće u političkom, ekonomskom i javnom životu.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *