Uskoro u skupstinskoj proceduri Zakon o sezonskim radnicima

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da bi ove godine trebalo da bude usvojen Zakon o sezonskim radnicima u poljoprivredi.

  • IL-ministar-poljoprivredeNedimovic Uskoro u skupstinskoj proceduri Zakon o sezonskim radnicimaRešićemo probleme zapošljavanja ljudi u poljoprivredi – rekao je Nedimović na konferenciji “Izlaz iz sive ekonomije”, u Palati Srbija.

Istakao je da je status sezonca “rak rana”, pre svega u voćarstvu i povrtarstvu i da se priprema zakon, zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji će regulisati njihov status.

Ministar je rekao da poljoprivreda ima potpuno nedefinisan status i kada je reč o poljoprivrednim gazdinstvima i da je i tu potrebno donošenje “celovitog propisa”, kako bi ona mogla da se razvijaju.

Nedimović ističe da je dobro što se konačno poljoprivreda posmatra kao deo poslovnog ambijenta, kao deo privrede, ali da je loše što tu još ima dosta aktivnosti u sivoj zoni. Najavio je i da bi u prvoj polovini ove godine budu usvojene i izmene Zakona o bezbednosti hrane. IL-malina Uskoro u skupstinskoj proceduri Zakon o sezonskim radnicima

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je rekao da će Zakon o sezonskim radnicima u poljoprivredi uskoro ući u skupštinsku proceduru i da će biti vrlo kvaliteta.

Đorđević je, govoreći o sivoj ekonomiji, rekao da ako želimo moderniju zemlju ne treba ništa da se krije već da se sa tim odmah uhvati u koštac.

Naglasio je da je veliki pomak napravljen sa izmenama Zakona o radu koje predviđaju da radnik od prvog dana na poslu mora da bude prijavljen. Prema njegovim rečima, to je u interesu poslodavcima zbog nelojalne konkurencije, kao i radnicima zbog poštovanja njihovih prava.

IL-ministar-djordjevic-ivanjica-CSR Uskoro u skupstinskoj proceduri Zakon o sezonskim radnicima

Đorđević je rekao da su od 1. januara započete nenajavljene i rigoroznije kontrole i podsetio da je ranije morala da se prijavi kontrola dva dana ranije.

  • Sada ćemo raditi 24 sata dnevno, jer se u sivoj zoni uglavnom radi van radnog vremena. Želja nam je da svi koji rade nelegalno imaju stalni strah da će neko da ih kontroliše, a sve kako bi ih naterali da prijave radnike – istakao je Đorđević.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *