Do kraja godine svaka ulica mora imati naziv a svaki objekat broj

Prema podacima Službe za katastar nepokretnosti, u gradskom području Ivanjice, od naselja Buk do Bukovice postoji oko 30 ulica koje nemaju zvanično ime. Samim tim, objekti u njima, odnosno kuće i privredni subjekti nemaju ni svoj broj.

Kao klasičan primer, a ima ih više, navešćemo naselje Lučka reka, deo od mosta preko Moravice pa uzvodno ka naselju Buk, ili pravac koji vodi prema Straži.

U ličnim dokumentima građana koji ovde žive, na mestu adrese upisana je Sveštica, iako se zna da ova geografska odrednica počinje još u naselju Marina reka koje se nalazi na izlazu iz grada u pravcu Guče. Razdaljina između krajnjih tačaka je veća od 5 kilometara.

To je stvorilo dosta problema državnim institucijama poput pošte, komunalnog preduzeća, elektrodistribucije, ali i banaka, mobilnih operatera i drugih u lociranju svojih klijenata odnosno obveznika poreza. Neki od njih su pribegli internim odlukama, pa se gore pomenuta naselja u adresaru vode kao Lučka reka, uz obavezno „bez broja“, a cilj je lakše dostavljanje računa i drugih pisanih dokumenata. Problem im olakšava i činjenica da službenici dobro poznaju sve delove grada iako nema brojeva na objektima, što sigurno ne bi bilo moguće da je Ivanjica veći grad.

IL-ulice-i-brojevi-vozila-parking-2 Do kraja godine svaka ulica mora imati naziv a svaki objekat broj

Bilo je i slučajeva da elektronski birački spisak lica koja žive na Lučkoj reci tokom glasanja na izborima prebaci na biračka mesta u Marinoj reci ili Crnjevu, iako im je biračko mesto standardno u kafani „Marakana“. Ne mali broj je i onih koji imaju kućne brojeve, dok ih njihove prve komšije nemaju, što stvara dodatnu zbrku.

Isti slučaj je i sa 5 stambenih zgrada u naselju Mrkočevac, u kome se ne mogu registrovati ovi objekti jer nemaju ulicu, a samim tim ni svoje brojeve. Podsetimo, rok za registraciju stambenih zajednica i izbor upravnika, istekao je krajem prošle godine.

Da bi se svi ovi problemi rešili i konačno poštovao zakon, država je rešila da natera lokalne samouprave da nedostatke isprave. Do kraja godine ulice bez imena i broja trebalo bi da postanu prošlost, a tri miliona građana Srbije da dobije preciznu adresu. Prošlogodišnjom uredbom o izmenama adresnog registra predviđeno je i da vlasnici objekata koji nisu legalizovani imaju pravo na kućni broj.

IL-ulice-i-brojevi-vozila-parking-3 Do kraja godine svaka ulica mora imati naziv a svaki objekat broj

  • Formirana je Komisija za imenovanje ulica i trgova u Ivanjici. Postojala je i ranije ali je obnovljena prošle godine. Obzirom da je zadatak katastra da što pre formira adresni registar, naša komisija će im pomoći u ovom poslu – kaže za InfoLIGU arh. Svetlana Jovićević, članica opštinskog veća i predsednica komisije.

Jovićevićeva poziva građane iz ulica koje nemaju ime da Komisiji za imenovanje ulica i trgova što pre dostave predlog sa potpisima o budućem nazivu. Tako će prema njenim rečima proces dodele imena ulica biti lakši i brži, pa Komisija neće morati sama da ih određuje.

Nakon formiranja predloga za naziv ulice ili trga koji to do sada nisu imali, komisija ga šalje opštinskom veću, odakle se prosleđuje lokalnoj skupštini na usvajanje.

Kada se odluka donese, ona se šalje katastru, a ova služba kroz adresni registar vrši dodelu kućnih brojeva. Sama nabavka brojeva i njihovo postavljanje na objekte pripada vlasnicima.

Stanovnici ulica koje su dobile svoj naziv nakon celokupne procedure, dužni su u zakonskom roku da izvrše zamenu ličnih dokumenata u kojima će stajati nova, precizna adresa.

You may also like...

1 Response

  1. Svetlana kaže:

    Postovani interesuje me ko donosi odluku da nek ulica promeni naziv, treci put, pri tom dodele uzasan naziv, svi se grohotom smeju kad smo saopštili novo ime. Zasto je ulica Muhaila Bulgakova postala Milica od Macve, uzas???? Pitaju li se stanari ulice ista ili tako neko dodje sa vrske cuke i dodeljuje sta je njemu volja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *