Stiže pomoć države malinarima

Predstavnici Asocijacije malinara Srbije sastali su se danas u Ivanjici gde su razgovarali o načinu raspodele mineralnog djubriva i sadnog materijala odobrenog od strane Vlade Republike Srbije za područja pogođena elementarnim nepogodama. Za Moravički i Zlatiborski okrug odobrena je pomoć od 90 miliona dinara u djubrivu i 30 miliona dinara u sadnom materijalu, kaže za InfoLIGU predsednik Asocijacije malinara, Dobrivoje Radović.

 • Konkretno, kada je reč o Ivanjici mi smo već razgovarali sa predstavnicima lokalne vlasti i nadležnih službi i dogovorili smo da nakon potvrde od Vlade RS o odobrenoj pomoći, krenemo sa upisom poljoprivrednih gazdinstava. Na osnovu biljne strukture upisivaće se maksimalno do hektara oštećene površine bilo da je reč o malini ili kupini. Deliće se oko 900 kilograma dubinskog djubriva po hektaru kao i 500 kilograma prihrane. Po ovom sistemu radiće i druge opštine u Srbiji a sve će biti pod okriljem Asocijacije malinara Srbije.-rekao je Radović ističući da je ovaj potez države od velikog značaja za poljoprivredne proizvođače jer će umanjiti  troškova proizvodnje u 2018. godini.

IL-sastanak-malinara-prilike3 Stiže pomoć države malinarima

Na današnjem sastanku Asocijacije izabrani su predstavnici radne grupe  Nacionalnog  saveta za malinu. Njega će činiti 15 članova, od predsednice Vlade Republike Srbije i predstavnika resornih ministarstava do izvoznika i uvoznika malina, a poljoprivredne proizvođače predstavljaće, dr Aco Leposavić iz Čačka, Dobrivoje Radović iz Ivanjice, Dragan Jojić iz Arilja, Milutin Velisavljević iz Dragačeva (zamenici, Dragan Bogdanović, Zoran Janković, Goran Dragić). Oni će zastupati zapadnu Srbiju  dok je sa juga zemlje delegirana Slađana Maksimović iz Surdulice sa zamenikom, Draganom Ristićem. Očekuju se uskoro imena još dva predstavnika kako bi bila kompletirana grupa od sedam poljoprivrednih proizvođača u radnom telu Nacionalnog saveta.

 • Asocijacija malinara zvanično broji 52 udruženja a najavljeno je da će nam se priključiti i Vojvodjani tako da ćemo imati kompletno pokrivenu Srbiju. Već razgovaramo o ceni za ovu godinu svesni svih problema koji su nas zadesili tokom prethodne. Nismo imali realnu cenu od 1,83 eura, koliko smo tražli, iako smo uložili maksimalne napore, odlazili na pregovre sa državnim vrhom, protestvovali. Ipak dobili smo određenu pomoć koja će nam mnogo značiti jer nakon ovako loše godine, ostali smo bez novca za bilo kakvo ulaganje.-rekao je Radović.

IL-sastanak-malinara-prilike2 Stiže pomoć države malinarima

Akontna cena za ovu godinu mora biti na nivou izvozne cene griza, jednoglasni su proizvođači.

 • Molim sve proizvođače da ne nasedaju na  neke ponude od 80 do 100 dinara, jer to nije realnost. Upravo iz ovih razloga u periodu od 20. aprila do 10. maja, na nivou cele Srbije, biće organizovani mirni protesti u okviru kojih ćemo tražiti jedinstvenu akontrnu cenu za sve proizvođače malina i kupina, bez obzira u kom delu zemlje žive. Ne smemo dozvoliti da ona bude ispod 1,83 eura za kilogram.-zaključio je Radović.

U otvorenoj diskusiji proizvođači su istakli da su malinjaci u dosta lošem stanju i da ima dosta promrzlih stabljika pa se očekuje slabiji rod 2018. godine i do 30 odsto.

You may also like...

5 Responses

 1. Komsija kaže:

  Pa nisu oni naivni. Daju malinarima neku crkavicu iz budzeta, kiji mi svi punimo, da im zamazu oci, a zarada od malina ide u njihove dzepove.

 2. pridvorica n kaže:

  sramota bruka radovicu zasta se ti boris za kradju

 3. Zoran kaže:

  Ljudi, apelacioni sud u Beogradu potvrdio je vec vise presuda da drzava mora da isplati sto osto procenjene stete od grada 14.maja 2015. godine, kada nije bila ispaljena ni jedna protivgradna raketa. Znajuci da ce svi oni koji u sledecih dva meseca podnesu tuzbu (tel.za informacije 061/700 2231), vrlo brzo dobiti ostetu, drzava i razne “asocijacije” krecu u pruicu o djubretu…Umesto da isplate po tri-cetiri miliona dinara (prosecne stete koje su tad komisije procenile), oni sada pokusavaju sa 200 evra da zamajavaju poljoprivrednike, kako bi njihova potrazivanja zastarila….Tuzite i naplatite ono sto vam drzava duguje (drzava je i formirala pre tri godine komisije za procenu stete, a onda pred neke izbore isplatila samo 2 posto).

 4. lektor kaže:

  ukradu ti 30 000 evra po hektaru na ceni, a daju ti u đubrivu u vrednosti 200 evra wtf radovicu iq …

 5. lektor kaže:

  protestovali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *