Za 15 godina u Ivanjici 5000 stanovnika manje

Ukupna demografska slika opštine Ivanjica ni malo nije ružičasta, naprotiv. Podaci neumitno pokazuju konstantno pražnjenje ruralnih područja, seljenje stanovništva prema većim gradskim centrima, ali i prilično visoku cifru negativnog prirodnog priraštaja. Sela polako ali sigurno nestaju, studenti odlaze na školovanje i ne vraćaju se, a sve je više i kompletnih porodica koje ovde prodaju sve i odlaze za Beograd u potrazi za boljim životom.

Razlozi za ovako sumornu sliku su višestruki, a ono što je najgore, navedene tendencije nastaviće se i u budućnosti ako se hitno ne preduzmu radikalnije mere, kojih u ovom trenutku nema na vidiku. Da bi se bar donekle popravila ovako porazna statistika, prvi i najvažniji korak trebalo bi da napravi država kroz podsticaj rađanja, izgradnju nedostajuće infrastrukture ali i dovođenja investitora i zapošljavanje znatnijeg broja stanovništva ovoga kraja, što bi donekle zaustavilo migracije i brz pad ukupnog broja stanovništva ove lokalne zajednice.

Prema profilu opštine Ivanjica, sačinjenom za 2016. i prethodne dve godine od strane Republičkog zavoda za statistiku i Devinfo baze podataka namenjene za praćenje razvoja, planiranje i izveštavanje, ovaj grad je za samo pet godina izgubio 1.598 stanovnika. Navedeni podatak je još alarmantniji ako se uporedi sa popisom iz 2002. godine. Od tada nas je manje za čitavih 5.000.

Trenutna stopa prirodnog priraštaj je alarmantna i iznosi – 5 promila. Ilustrativan je podatak da je tokom 2016. godine rođeno 221 dete, dok je u istom periodu umrlo 374 lica. Tokom 2014, 2015 i 2016. godine na području opštine Ivanjica sklopljen je 381 brak, dok je u istom periodu zabeleženo 75 razvoda bračnih zajednica.

Samo jedno dete ima čak 48,5 odsto porodica, dvoje (44,64%), troje (7,92%), četvoro (0,77%) i petoro samo 0,17% porodica.

Prema istom profilu, prosečna starost stanovnika je 44 godine, životni vek 76 godina, a na kvadratnom kilometru površine živi samo 28 ljudi. Ukupan broj radno sposobnih (15-64 godine) stanovnika je 10.440, dok prosečno u jednom domaćinstvu živi 3,03 člana.

Krajem 2016. godine u ivanjičkoj opštini je bilo 7.688 zaposlenih, dok je u Nacionalnoj službi za zapošljavanje tada bilo evidentirano 4.186 lica. Prosečna neto plata onih koji rade iznosila je 31.613 dinara. Stopa rizika od siromaštva u istom periodu bila je vrlo visokih 35,9 odsto.

Svega ovog su svesni građani Ivanjice, oni statistiku gledaju pred očima, kao i lokalna samouprava kojoj su ruke poprilično vezane. Ako išta može da uteši jeste činjenica da je ovakav prizor tihog ali sigurnog nestajanja prisutna i u drugim krajevima zemlje. Ali mirenje sa tim dovodi do podatka da nas je u Srbiji svake godine za oko 35.000 manje.

Ako se ovaj trend nastavi, a po svoj prilici hoće, 2041. godine u ivanjičkoj opštini živeće samo 26.420 stanovnika.

You may also like...

1 Response

  1. Deda kaže:

    Na zalost nasa Srbija (iz)umire… A od nas zavisi da li ce tako i biti na kraju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *