Ivanjičke škole proslavile Savindan

Sve škole na području ivanjičke opštine danas su svečano obeležile školsku slavu, Svetog Savu. Uz slavski kolač i prigodan kulturno umetnički program djaci i prosvetari su proslavili u čast začetnika srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnika prosvetnih ustanova. Učenicima i profesorima koji su postogli značajne rezultate na takmičenjima, dodeljene su nagrade i priznanja.

IL-savindan-2018-1 Ivanjičke škole proslavile Savindan

Sveti Sava, kao školska slava, slavi se od 1840. godine, kada je to predložio Atanasije Nikolić, rektor Liceja u Kragujevcu. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za “patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja”.

IL-savindan-2018-mk Ivanjičke škole proslavile Savindan

Sve do 1945. godine slavljen je Sveti Sava, a tada je, odlukom vlasti ukinut. Kao školska slava ponovo je počeo da se slavi 1990. godine.

Svetom Savi rođeno ime je Rastko Nemanjić. Bio je raški plemić iz vladarske porodice Nemanjića, uticajni diplomata i prvi srpski prosvetitelji i arhiepiskop autokefalne srpske žičke arhiepiskopije, zakonodavac, književnik i hodočasnik, ali i pre svega, bio je utemeljivač srpske crkve, države i školstva.

IL-savindan-2018-mk-rascici Ivanjičke škole proslavile Savindan

Dan kada je umro – 27. januar 1236. godine crkva je ustanovila kao praznik kojim se obeležava njegov život i delo.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *