Temperaturni šokovi do kraja januara

Do kraja januara temperatura će svakim danom postepeno biti sve veća. Nema naznaka da će padati sneg, ali ono što može da liči na zimu jesu jutarnji mrazevi, zbog kojih će u nekim gradovima temperatura ići i do minus 9 stepeni Celzijusa.

Slobodan Sovilj, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) kaže da bi do kraja januara trebalo da bude suvo.

  • Od danas će biti i više sunca, a temperatura će se kretati od 5 do 10 stepeni. Tako će biti do kraja januara, a jedino što možemo očekivati, jeste pojava jutarnjih mrazeva. To će biti primetno pogotovu u naredna tri dana, gde će na jugu i jugoistoku biti od – 9 do – 5 stepeni, dok se prognozira da će jutarnje temperature u Vojvodini i Beogradu ići od -5 do nula stepeni – kaže Sovilj.

Za pojavu mraza i temperatura u minusu u najvećoj meri krivo je vedro nebo, objašnjava meteorolog, jer kada nema oblaka brže dolazi do hlađenja površinskog sloja zemlje. Očekuje se i pojava magle.

  • U svakom slučaju vazduh će biti hladan, ali već krajem nedelje se očekuje i slabljenje jutarnjeg mraza – objašnjava Sovilj.

Prema dugoročnoj prognozi, postoji mogućnost da bi već od 31. januara, a možda i 1 . februara opet moglo da nas očekuje naoblačenje sa susnežicom i snegom.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *