Asocijacija malinara zadovoljna današnjim sastankom sa državnim vrhom

Na današnjem sastanku  Asocijacije malinara Srbije sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimović, njegovim kabinetom, predstavnicima Ministarstva trgovine, Uprave carine i hladnjačara,  postignuti su dogovori oko formiranja Nacionalnog saveta za malinu, zaštite geografskog porekla srpskog brenda i konkretne pomoći  Vlade RS u repromaterijalu i sadnicama za područja pogodjena elementarnim nepogodama.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici udruženja malinara ‘’Limska dolina’’ kao i deo Užičana.

  • IL-radovic Asocijacija malinara zadovoljna današnjim sastankom sa državnim vrhomNa početku sastanka dobili smo zvanične informacije da je prosečna izvozna cena malina 2,05 evra sa trendom rasta, tako da je svima jasno šta se zapravo događa na tržištu. Da bi sprečili bili kakve zloupotrebe i osigurali cenu za ovu godinu, dogovoreno je formiranje Nacionalnog saveta za malinu polovinom  februara u kome će osim predstavnika Vlade RS biti i stučna lica kao i malinari delegirani od strane Asocijacije. Takođe je veoma važna zaštita geografskog porekla malina pa su i u tom smeru postignuti određeni dogovori. Napokon ćemo znati odakle dolazi roba, gde i na koji način se proizvodi, koji je najzastupljeniji sortiment i na kraju kolika je zapravo površina na kojoj uzgajamo maline. Razgovaralo se o pomoći države u repromaterijalu i sadnicama. Zaključeno je da će raspodela namenjene pomoći ići preko Asocijacije malinara i lokalnih samouprava.– rekao je za InfoLIGU, predsednik Asocijacije, Dobrivoje Radović.

Po njegovim rečima na današnjem sastanku dosta se govorilo i o doplati roda iz 2017. godine, pa kako državni vrh nema ingerencije nad formiranjem otkupne cene na slobodnom tržištu, pokazana je dobra volja da se proizvođačima pomogne u smislu smanjenja troškova proizvodnje pred ovogodišnju sezonu.

  • Kao ključna stavka koja može uticati na cenu ovogodišnjeg roda je zatev za uvođenje prelevmana, jer mi ne tražimo od nadležnih da nam doplaćuju malinu, samo da stanu na put kriminalu i to će biti dovoljno. Neka hladnjačari uvoze malinu, ali tek kada mi prodamo našu.-rekao je Radović.

IL-crop-s-100-dinara-akontna Asocijacija malinara zadovoljna današnjim sastankom sa državnim vrhom

Ponudjena akontna cena od 100 dinara za 2018. godinu

Prema saznanjima Asocijacija malinara ,  srpsko- belgisko preduzeće ’’Krops i partneri’’ već je ponudlio otkupnu cenu za ovogodišnji rod od 100 dinara .

  • Zbog toga mi tražimo da se zabrani uvoz što će biti dovoljno za postizanje dobre cene naše maline. Ako imate zvanične podatke da se u našoj zemlji proizvede oko 56 000 do 60 000 tona milna a isporučimo oko 100 000 tona jasno je šta se dešava. 11 000 je zvaničan podatak kada je reč o uvozu ali ostalih 30 000 tona malina mešetari po Srbiji, uvoze ih, prepakuju kod nas i izvoze. Kada zaštitimo geografsko poreklo i uvedemo prelevmane imaćemo i cenu. U protivnom mi proizvođači ne možemo opstati.-zaključuje Radović.

You may also like...

1 Response

  1. Sadija kaže:

    Stvarno se proizvodjacu neisplati da ih eproizvodi koliki je ulog do branja pa dok plate berace njima daj boze da sta ostane od lopova drzava ih stiti hladnjicare

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *