Komunalna inspekcija kreće u kontrolu

U cilju unapređenja oblasti stanovanja usvojen je Zakon o stanovanju i održavanju zgrada koji je stupio na snagu 1.januara 2017.godine. Zakonom su se stvorili preduslovi da se poboljša sistem upravljanja i održavanja u stambenim zgradama, a stambenoj zajednici, kao organizaciji vlasnika posebnih delova, data je mogućnost da bude nosilac svih prava i obaveza u svojstvu pravnog lica, i to ne samo u poslovima koji se tiču održavanja i korišćenja zgrade, već u punom pravnom prometu. Zakonom je po prvi put uspostavljen jedinstven sistem registracije stambenih zajednica u celoj zemlji.

Danom stupanja na snagu ovog Zakona u stambenoj zgradi u kojoj najmanje dva lica imaju pravo svojine na dva posebna dela nastaje stambena zajednica i stiče svojstvo pravnog lica. Stambena zajednica je pravni sledbenik stambene zgrade u poslovima nastalim prema propisima o održavanju stambene zgrade koji su važili do dana stupanja na snagu ovog Zakona.

Sticanje svojstva pravnog lica za stambenu zajednicu, koje je utvrđeno Zakonom i nezavisno od postupka registracije, već na osnovu zakonom propisanih uslova, obezbeđuje da je stambena zajednica nosilac odgovornosti u slučaju da dođe do određenih nepravilnosti.

Upis u Registar je zakonska obaveza svih stambenih zajednica.

Zakon je propisao rok od šest meseci od uspostavljanja Registra kao period prilagođavanja u kom su stambene zajednice bile u obavezi da organizuju upravljanje u svojim zgradama i izaberu upravnika ili profesionalnog upravnika i potom se upišu u Registar.

Registar stambenih zajednica je uspostavljen i počeo je sa radom 12.juna 2017.godine, tako da je period od šest meseci istekao 12.decembra 2017.godine. Istekom propisanog perioda registracija se nastavila kao kontinuirani zakonski postupak, s tim što su se posle ovog perioda stekli uslovi za postupanje nadležne inspekcijske službe jedinice lokalne samouprave, u skladu sa predmetnim Zakonom i zakonom kojim se uređije inspekcijski nadzor.

Prema izveštaju Republičkog geodetskog zavoda do sada je u Srbiji registrovano ukupno 14.399 stambenih zajednica, a na području Moravičkog okruga 248.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *