Potresna životna priča Živke Rajković

Tužna životna priča Živke Rajković, samohrane majke dvoje maloletne dece, nema kraja. Početkom devedesetih izbegla je iz Knina i sa porodicom se nastanila u kolektivnom centru u Ivanjici. U međuvremenu je ostala bez muža, brata i majke. izbačena je iz stana u kom je živela jer nije mogla da plaća kiriju, a u kuću dobijenu od Komesarijata za izbeglice ne može da se useli jer nema struju i nameštaj . Živkina deca trenutno su kod svekrve, ona na ledini bez stalnih priminja i mogućnosti da reši probleme.

IL-zivka-kuca-2 Potresna životna priča Živke Rajković

  • Da znate samo koliko je to vredna žena i kako se očajnički bori da prehrani ovu decu, a život je šiba sa svih strana. Kada su izbegli u Ivanjicu, otac i brat su odmah počeli da rade posao sa kamenom dok su ona i majka krenule u nadnicu na njivu. Mučili se, borili, ona se u medjuvremenu udala, rodila dvoje dece, skućila se, ali nesreća joj opet pokucala na vrata. Nekako preko noći muž joj se razbole i preminu a nju iseliše iz kuće. Iznajmila je neki stančić, radila danonoćno da bi se prehranili a onda se dogodila nova tragedija, brat joj je poginuo a majka nedugo zatim od tuge preminula. Morala je da brine o starom ocu i dvoje dece, nije mogla više da plaća kiriju i našla se na ulici. –priča Živkin komšija potrešen sudbinom ove žene i dodaje:
  • Eto, naša lokalna samouprava je poznavajući prilike predložila da joj pomogne Komesarijat za izbeglice  i oni su zaista kroz projekat obezbedili montažnu kuću. Ali i tu su nastali problemi oko samih radova. -priča ovaj čovek.

Kako saznajemo izvođač radova nije dobro obavio posao pa su između ostalog betonirali i cev za vodu, što je prolongiralo rok za završetak radova i useljenje.

IL-zivka-kuca-3 Potresna životna priča Živke Rajković

  • Ja sam trenutno kod oca, a deca su mi kod svekrve. Čekali smo da se građevinski radovi dovrše, bilo je tu problema. Ali sada mi je najveći problem priključak za struju, treba mi oko 100 000 dinara da bih to rešila, a ja taj novac nikako ne mogu da nabavim. Ne znam ni kome bih se obratila, pomagala mi je i opština i Komesarijat, ja se trudim, radim kad god me pozovu, ne pitam kakav je posao, ali velike su ovo pare i bez pomoći ne možemo da ih obezbedimo.-priča Živka.

Nadzorni organ je naložio izvođaču radova da otkloni sve nepravilnosti tako da će ovih dana kuća biti useljiva. Medjutim, da bi Živka i njena dečica napokon svili toplo porodično gnezdo potrebna je pomoć ljudi dobre volje. Neophodno je obezbediti priključak za struju i donaciju kućnog nameštaja za osnovne potrebe porodice Rajković.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *