U ponedeljak malinari pred Vladom

Mlainari iz Užica, Prijepolja, Priboja i udruženja ’’Vilamet’’ iz Ivanjice najavili su proteste ispred Vlade Srbije u ponedeljak 25. decembra , tačno u podne. Nezadovoljni ovogodišnjom cenom malina i činjenicom da dobar deo roda 2017. godine još uvek nije u celosti isplaćen odlučili su da krenu u prestonicu kako izborili svoja prava i realnu cenu maline koja, po njihovim rečima, ne sme biti ispod 200 dinara.

  • IL-malinari-protest-Ocokoljic U ponedeljak malinari pred VladomIdemo ministru na noge i nećemo odustati dok ne dobijemo zahtevanu cenu jer je to jedino realno. Određeni tajkuni našli su dil sa hladnjačarima , uzeli nam malinu za 1,5 eura po kilogramu i nas ostavili u dugu i bedi.  U većini slučajeva nije isplaćena ni akontna cena. Nije ovo ustanak već poziv proizvođačima da se bore za ono što su pošteno zaradili.-kaže  Stojan Ocokolić iz ivanjičkog udruženja  ’’Vilamet’’ .

Da se priča ponavlja iz godine u godinu, bez konačnog rešenja oko otkupne cene malina potvrdio je i Miodrag Bogdanović iz istog udruženja.

  • IL-malinari-protest-bogdanovic U ponedeljak malinari pred VladomPregopvori i razgovori od kojih nema efekta. Mi nemamo cenu malina za ovu godinu, nismo zadovoljni ponuđenom i nećemo dozvoliti da nas prevare. Tražimo sastanak u Vladi RS sa hladnjačarima da se obelodani po kojoj je ceni izvežena malina, da podvučemo crtu i vidimo gde smo mi tu kao proizvođači. Cilj je i dogovor za sledeću godinu jer sigurno nećemo ući u malinjake a da ne znamo početnu cenu roda za 2018. godinu. Ona može biti i prelomna što se tiče malinarstva, jer ako ne budemo imali ekonomsku isplativost u proizvodnji, nećemo raditi pa će svi biti u problemu.

Ukoliko se u ponedeljak ne nađe rešenje sa resornim ministarstvima i predstavnicima Vlade RS, ovaj deo Srbije mogao bi ekonomski da propadne, poručuje Slađana  Stanković, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Užica.

  • IL-malinari-protest-stankovic-ue U ponedeljak malinari pred VladomSvaki proizvođač mora da shvati da je u velikom problemu i da jedino zajedničkim snagama i udruživanjem možemo postići cilj. Ove godine došli smo na ivicu egzistencije a prema najavama za sledeću tek sledi haos , jer već imamo neke informacije da će se malina kretati od 80 do 100 dinara. Znači 200 000 direktnih proizvođača, bez sezonskih radnika, postaće socijalni slučajevi. Srpska malina ima dobru cenu, i zanima nas šta se dogodilo, šta je suština problema. Mi tržište pratimo i znamo kakva je cena, zato se i zalažemo da nam bude isplaćeno kako je i obećao 180 do 200 dinara. Ništa nije ispoštovano, pa ni Nacionalni savet za maline, zaštita geografskog porekla, a mi više nećemo da čekamo, dovoljno smo vremena izgubili.

Malinari će se u ponedeljak okupiti u Užicu odakle kreću put Beograda.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *