Roman ”Kamen most” kandidat za NIN-ovu nagradu

Prvi roman mladog ivanjičkog pisca Miloša Grujovića  ‘’Kamen most’’ napisan ivanjičkim narodnim govorom, prepun arhaizama i redaka arhaičnog daha učiniće da se vratite u neke davne dane i da ste zaista sleteli među zapadne predele naše zemlje sapete među vrletima Golije, Javora i Mučnja. I osetite damare prave Srbije, zemlje koja rađa književne talente…

Kamen most odnedavno je u prodaji u knjižarama ‘’Vulkan’’, ‘’Delfi’’ ‘’Giunti’’  i ‘’Nova POETIKA’’. Do ovog veoma zanimljivog istorijskog romana možete doći i putem elektonske porudžbine na sajtovima KAMEN MOST i Nova POETIKA.

  • Po rečima recenzenta Jelene Dilber, Milošev roman ispred Izdavačke kuće Nova poetika konkuriše za NIN-ovu nagradu. I dalje mi izgleda da nije svestan koliko je njegovo delo veliko. A možda to i nije tako loše. Pisao ga je neopterećen sujetom i uspehom, samo u društvu sa svojom dušom. Valjda je zato toliko i vredno.

IL-milos-grujovic Roman ''Kamen most'' kandidat za NIN-ovu nagradu

RECENZIJA

Lokalizovana arhaika Miloša Grujovića

Ovo je knjiga koja će vas uvesti u dobro poznatu temu koju mi, Srbi kao prokletstvo nosimo kroz vekove, ali ispričanu na poseban način koji ćete teško zaboraviti.

Marka Radovanovića, poručnika kraljeve vojske u ilegali, kroz život vode samo tri misli: kako da preživi kraj rata, osveti se partizanskom „bogu i batini“ Andriji Pajoviću što mu je u „raščišćavanju reakcije“ ubio roditelje i ostvari ljubav prema partizanskoj bolničarki Moravičke čete Mileni, koju u srcu nosi još od detinjstva. Na suprotnim stranama, u surovim poratnim uslovima, kada je svaki dan koji se rađa nekome baš onaj poslednji, teče ova priča poput reke Moravice koja neumitno huči ispod ivanjičkog kamenog mosta.

Ono što roman čini posebnim jeste njegov autor. Miloš Grujović ima samo dvadeset pet godina a u svom prvom romanu već ispisuje redove kao istinski ratni hroničar i hvatajući se u koštac sa ovom ozbiljnom temom izlazi iz nje kao pobednik poput pisca snažnog izraza i zrelog pisanja, prekaljenog mudrošću i životnim iskustvom.

Oslikavajući svoje junake živopisno, sa vrlinama, ali i manama, sa pogrešnim procenama, hrabrostima i kukavičlucima, surovostima i duševnostima, kajanjima i traganjem za boljim delom sebe, on stvara kompleksne likove koji su svakom čitaocu bliski i životni. Surovim ratnim stradanjima, ogoljenim do najstrašnijih zločina, kao kontrast uvodi spokojne dane predratne Ivanjice i Markova sećanja na bezbrižne Alesendrovdane u roditeljskom domu, prvu ljubav i mladićke nespokoje. Suprotstavljajući i preplićući  život i smrt, on pokazuje da jedno bez drugog ne mogu. I ispisuje život u svojoj suštini – strahoti i lepoti.

IL-kamen-most_milos-grujovic_3d Roman ''Kamen most'' kandidat za NIN-ovu nagraduDok budete čitali ovaj roman sa temom pomalo zaboravljenom u današnje vreme, uživaćete u andrićevski toplim opisima stare Ivanjice, njenih prostodušnih stanovnika, ulica prosečenih i kuća rasutih oko starog kamenog mosta – simbola večnog, nemog svedoka rađanja i umiranja, krvavih zločina i osveta, ljubavi i mržnje, godina napredaka i rušenja, spajanja nespojivog i razdora kao sudbine. Istorije razjedinjenosti kakvu samo Srbi sebi umeju da stvore.

Roman napisan ivanjičkim narodnim govorom, prepun lokalizama i redaka arhaičnog daha učiniće da se vratite u neke davne dane i pomislite da ste zaista načas sleteli među zapadne predele naše zemlje sapete vrletima Golije, Javora i Mučnja. I osetite damare prave Srbije. Zemlje koja i dalje rađa književne talente kojima tek predstoje velika dela. Miloš Grujović je jedan od njih.

Jelene Dilber, Nova poetika

Promocija knjige  ”Kamen most” najavljena je početkom naredne godine u Ivanjici, rodnom gradu autora, nakon čega će biti predstavljena i beogradskoj publici.

You may also like...

1 Response

  1. Ja78 kaže:

    Svaka čast dečko. Nisu baš svi zaglupeli u našoj Ivanjici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *