Konkurs za učeničke i studentske stipendije do 30.novembra

Opština Ivanjica je raspisala Konkurs za dodelu studentskih i učeničkih stipendija za tekuću školsku godinu. Prema odluci, pravo na stipendiju imaju učenici osnovnih škola sa prosečnom ocenom 5,00 iz prethodne godine i osvojenom jednom od prva tri mesta na republičkom takmičenju organizovanom od strane Ministarstva prosvete, zatim učenici srednjih škola sa prosečnim uspehom 4,80, osvojenom jednom od prva tri mesta na republičkim ili jednom od prvih pet mesta na međunarodnim takmičenjima, učenici IV stepena proizvodnih zanimanja (mašinske, drvne, elektrotehničke, i tekstilne struke) sa prosečnom ocenom preko 4,50 i osvojenom jednom od prva tri mesta na republičkim takimičenjima.

Učenici trećeg stepena gore navedenih proizvodnih zanimanja takođe stiču pravo na opštinsku stipendiju uz uslov da imaju osvojeno jedno od prva tri mesta na republičkim takmičenjima, kao i učenici matematičke i filološke gimnazije sa prosečnom ocenom 5,00.

Kada su u pitanju studenti, pravo na stipendiju imaju nosioci nagrada na republičkim takmičenjima, pobednici na olimpijadama znanja, kao i nosioci nagrada za postignute uspehe i pokazane rezultate. Uslov je finansiranje iz budžeta države, redovan upis naredne godine školovanja i prosek od najmanje 8,50.

Stipendije po ovoj odluci mogu koristiti i studenti koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije, koji su upisali diplomske akademske studije (master) i koji su na akademskim studijama postigli prosečnu ocenu najmanje 9 (devet) a već su stekli 180 odnosno 240 ESPB bodova.

Na koknurs se mogu javiti i studenti sa hendikepom koji se finansiraju iz budžeta RS, kao i pripadnici romske nacionalne manjine, bez obzira na upisanu godinu i prosečnu ocenu.

Pravo na stipendije nemaju učenici i studenti koji su već ostvarili pravo na kredit ili stipendiju u skladu sa odlukom resornog ministarstva.

Kako saznajemo, opština Ivanjica će stipendirati određen broj učenika osnovnih i srednjih škola i studenata visokoškolskih ustanova koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije i koji redovno polažu ispite i upisuju odgovarajuće godine studija, u rokovima predviđenim statutima fakulteta, odnosno škola, a da im se pri tom prebivalište nalazi na teritoriji opštine Ivanjica.

Iznos stipendije i broj učenika i studenata koji će se stipendirati utvrđuje predsednik opštine, na predlog Komisije za dodelu studentskih stipendija i stipendija za učenike talente, u zavisnosti od ukupnih sredstava u budžetu opštine Ivanjica opredeljenih za ovu namenu.

Odobrene stipendije isplaćivaće se u deset mesečnih rata, a rok za podnošenje prijava na konkurs ističe 30. novembra ove godine.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *