Monitoring mrkog medveda na Goliji

Ivanjica- Kada je mrki medved bez imalo straha počeo da se kreće pored brusničke škole, dolazi meštanima pred kuću, pravi štetu u pčelinjacima i voćnacima, nadležni su odlučili da sprovedu projekat monitoringa mrkog medveda na Goliji.

Predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije sa kolegama iz Parka prirode Golija krenuli su u oblizak terena na kome se prema pretpostavkama nalazi preko 20 medveda.  Samo u Brusniku ima ih osam, a djaka koji pešače do škole 14, pa se stanovnici ovog udaljenog golijskog sela sa pravom pitaju ko treba da menja adresu, mečke ili oni?

Vladan Bjedov, šef odseka za zaštitu biodiverzideta u Zavodu za zaštitu prirode Srbije, smtra da ni jedna strana ne mora napuštati prebivalište i da se baš zbog toga projekat monitoringa mrkog medveda mora studiozno sprovesti.

  • IL-golija_monitoring_medveda_Vladan-Bjedov Monitoring mrkog medveda na GolijiUtvrdjivanje brojnosti medveda u Parku prirode Golija je polazna tačka ovog projekta. Cilj je da zaštitimo ljude i mislim da dobrom edukacijom možemo puno učiniti. Takođe, moramo zaštiti i mrkog medveda jer ovo je njegovo prirodno stanište. Inače proces monitoringa sastoji se od više etepa, na Goliji koja je dugo vremena bila zapostavljena, iako je fenomenalna i potpuno bajkovita,  krećemo od početka. Želimo da uspostavimo neki red i dobijemo saznanja o populaciji medveda na ovom prostoru koji po površini i strukturi staništa predstavlja jedan od centara rasprostranjenosti mrkog medveda.  Za sada pričamo sa ljudima, prikuljamo podatke o kretanju medveda,  obilazimo teren da bismo kroz konačnu analizu locirali centre brojnosti kao i koridore njihovog kretanja. To je bitno za formiranje dodatnih hranilišta jer su se pokazala kao izuzetno  korisna u svetu za održavanje populacije medveda na jednom prostoru i sprečavanje štete koju oni čine.-rekao je Bjedov.

Pokretanje projekta monitoringa mrkog medveda i uključivanje lokalne samouprave Ivanjica u ovu problematiku, ohrabrilo je ljude podgolijskih sela. Medjutim, kako kaže meštanin Mićo Luković, medved je medved, pred njim se noge tresu.

IL-golija_medved_mestanin-Mica-Lukovic Monitoring mrkog medveda na Goliji

  • Zabrinut sam dosta, to su ogromne životinje. Mi smo odrasli na Goliji, nismo baš strašljivi, ali ne bih voleo da ga vidim. Svi bežimo od tragova , trudimo se da noću ne izlazimo, nije prijatno. Najgore je zbog deca koja pešače do škole. I stariji kada krenu sa njima šta šta može da učini ako ga presretne mečka?– pita se zabrinuto Luković.

Sedmogodišnji Luka i njegov dve godine stariji brat Lazar pešače po četiri kilometra u jednom pravcu do škole, velikim delom put ide kroz šumu.

  • Plašimo se, ali već su nam u školi pričali da moramo paziti, ako čujemo da pucaju grane u šumi ili neke čudne zvukove da bežimo. Neka teta nam je jednom pričala da uvek nosimo krušku ili jabuku u džepu da ih zavaramo ako nam presretnu put, ali nadam se da neće nikada.-pričaju ovi mališani.

IL-golija_medved_skolarci Monitoring mrkog medveda na Goliji

Lokalna samouprava spremna za saradnju

Predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović, sa predstavnicima radne grupe za monitoring mrkog medveda, obišao je juče udaljena podgolijska sela.

  • Nama je bezbednost meštana uvek na prvom mestu tako da je sam projekat monitorina mrkog medveda od velikog značaja, i lokalna zajednica će pružiti svu potrebnu pomoć da se on studiozno sprovede.

You may also like...

1 Response

  1. Neradnica kaže:

    Ko o cemu, bebika o medvedima…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *