Počele pripreme za 58. Sabor trubača

Donošenjem jedinstvenog plana organizacije 58. Dragačevskog sabora trubača u Guči zvanično su otpočele pripreme za naredni Sabor koji će biti održan drugog vikenda u avgustu 2018.godine.

Juče je u Guči održana sedma sednica Saborskog odbora u ovoj godini na kojoj je, između ostalog, usvojen izveštaj o organizaciji ovogodišnjeg 57. Sabora, donet plan organizacije narednog i odluka da se 58. Dragačevski sabor trubača u Guči održi u terminu od 8 do 12 avgusta 2018.godine. Na ovaj način i zvanično su otpočele pripreme za naredni Sabor.

Po oceni organizatora, ovogodišnji 57. Dragačevski sabor trubača u Guči ispunio je očekivanja u delu njegove organizacije i posećenosti.

Organizator ove manifestacije posebnu pažnju posvetio je vraćanju Sabora tradiciji, trubi i trubačima, povećanju broja predtakmičarskih centara, realizaciji svih planiranih tradicionalnih i skupih pratećih programskih sadržaja, povećanju posete, ukidanju naplate parkinga i ulaznica, pristojnim finasijskim efektima kroz projekte kod resornog ministarstva za završetak, opremanje i parterno uređenje Doma trubača u Guči, popravku, rekonstrukciju i održavanje objekata sportskog centra.

Ovakav koncept, ali i blagovremeno obavljene pripreme, doprineli su da poseta bude veća u odnosu na prethodnu godinu, naročito stranih gostiju.

Međutim, nije realizovan deo koji se odnosi na investicije u saborsku infrastrukturu i objekte u sportskom centru, iako je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija odobrilo 12 miliona dinara bespovratnih sredstava, a za odricanje od prihoda po osnovu parkinga potpredsednik Vlade i ministar Rasim Ljajić obećao i dodatnih 10 nakon Sabora, ukupno 22, kako bi ceo projekat bio realizovan. Time bi se postigli očekivani umesto ostvareni krajnji finansijski efekti, koji bi, sa uloženih 10 miliona za asvaltiranje u Guči pred Sabor, iznosio oko 32 miliona dinara.

Takođe, nije prihvaćen ni predlog Saborskog odbora da se deo troškova produkcije pokrije iz sredstava na konkursu kod Ministarstva a za taj iznos uveća prihod organizatora pa je tri od osam miliona dinara dobijenih na konkursu vraćeno ministarstvu, kao i predlog da se FK „Dragačevo“ iz Guče nadomesti dva miliona dinara na ime korišćenja igrališta.

Zbog toga, stoji u izveštaju Saborskog odbora, treba nastojati da projekti koji nisu realizovani u ovoj budu realizovani u narednoj godini, kao i da se reši status Doma trubača u Guči kako bi se stavio u funkciju i van Sabora.

Saborski odbor je doneo odluku da se pristupi izradi programa unapređenja infrastrukture, organizacije i programa Dragačevskog sabora trubača za period 2018. – 2020. godina u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Turističkom organizaciojom Srbije i tradicionalnim partnerima Sabora.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *