U Ivanjici još uvek nije registrovana nijedna stambena zgrada

Moravički upravni okrug obaveštava građane da je u toku registracija stambenih zajednica koje se nalaze na teritoriji grada Čačka i opština Gornji Milanovac, Ivanjica i Lučani.
Sve neophodne informacije dostupne su na šalterima u opštinskim upravama, kao i na njihovim sajtovima.
Dokumentacija za prijavu stambenih zajednica u Registar podnosi se na šalterima gradske i opštinskih uprava u Čačku, Gornjem Milanovcu, Ivanjici i Lučanima svakim radnim danom od 7 do 15 časova.
Stupanjem na snagu Zakona o stanovanju i održavanju zgrada propisana je obaveza skupština ili saveta zgrada da u roku od šest meseci od dana početka rada Registra (12.07.2017. godine) izvrše registraciju stambene zajednice podnošenjem prijave registru od strane upravnika ili drugog zakonom ovlašćenog lica.
Na taj način stvorili su se preduslovi da se poboljša sistem upravljanja i održavanja u stambenim zgradama. Upravo, zbog uvođenja efikasnog sistema upravljanja, stambenoj zajednici kao organizaciji vlasnika posebnih delova, data je mogućnost da bude nosilac svih prava i obaveza u svojstvu pravnog lica, i to ne samo u poslovima koji se tiču održavanja i korišćenja zgrade, što je bilo po prethodnom zakonskom rešenju, već u punom pravnom prometu.
U tom smislu, bilo je potrebno da se drugačije uredi i registracija stambenih zajednica, kao i da podaci o stambenoj zajednici i upravniku budu javno dostupni. Zakonom je, po prvi put, uspostavljen jedinstveni sistem registracije stambenih zajednica u celoj zemlji, čime se zamenjuje dosadašnja različita praksa vođenja evidencije o stambenim zgradama.

Registracija stambenih zajednica je predviđena kao ”jednošalterski” sistem, kojim se obezbeđuje registrovanje podataka o stambenoj zajednici na jednom mestu, a Rešenja o registraciji stambenih zajednica biće javno dostupna na internet strani Republičkog geodetskog zavoda.

Inače, ukupan broj registrovanih stambenih zajednica zaključno sa 31.08.2017. godine u Republici Srbiji je 951, a u Moravičkog okrugu 10 od čega u Čačku 6, Gornjem Milanovcu i Lučanima po 2 dok u Ivanjici to nisu učinili stanari ni jedne zgrade za kolektivno stanovanje.

You may also like...

1 Response

  1. Marina kaže:

    Ovu informaciju morate bolje da proverite.Zato sto nije tacno da nije registrovana ni jedna zgrada u Ivanjici.
    Pozdrav!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *