Nušićijada – Svečana akademija u slavu pola veka

U prisustvu velikog broja gostiju, prijatelja festivala i gradjana Ivanjice održana je Svečana akademija u slavu pola veka  od začetka Nušićijade. Akademija je otvorena himnom Nušićijade koja je radjena po tekstu Duška Radovića,komponovao je Miodrag Ilić Beli , aranžirao Vojkan Borisavljević a izveo je gradski hor ’’Iva vokalis’’ pod rukovodstvom Anite Pešić Ivković.

IL-nusicijada-akademija-hor Nušićijada - Svečana akademija u slavu pola veka

Nakon podsećanja na istoriju ivanjičkog festivala, pokrenutog 1967. godine, „zamrznutog“ 1972. i obnovljenog 2010.  godine velikom građanskom inicijativom, uručena su  priznanja onima  koji su u prethodnim godinama stojički podnosili susrete i sudare sa humorom bez cenzure, satiranjem bez povoda, samopregorom bez naknade i  kulturom bez ograničenja, ali i dali poseban doprinos našem festivalu.

Radomir Ristić, predsednik opštine u vreme obnove Nušićijade, dobio je priznanje za izvanrednu procenu rizika susreta građana sa opštedostupnom kulturom i dozvoljavanje istog. Stare ključeve grada uručio mu je sadašnji predsednik opštine, Zoran Lazović

IL-nusicijada-akademija-ristic-lazovic Nušićijada - Svečana akademija u slavu pola veka

Milan Milosavljević, ivanjički Nušić, za uvođenje najviših standarda života tokom svojih trodnevnih vladavina usmeno je dobio garanciju da će mu biti podignut spomenik u Ivanjici, kao i model istog.

Za neobjašnjivu ljubav prema našem gradu i podršku od prvih dana, nagradjen je Petar Božović. Višenamenski štap sa postoljem za osveženje poslat mu je brzom poštom na Cetinje a uz tople reči upućene Ivanjici i Nušićijadi u petrovo ime zahvalila se supruga Snežana Božović

Petar Arbutina za uvođenje satiranja kao novog književnog pravca, dobitnik je specijalne pisaće mašine, koja je ujedno antikvititet i novitet, piše u svim formatima, sama prelama i priprema za štampu.

IL-nusicijada-akademijanusic-arbutina Nušićijada - Svečana akademija u slavu pola veka

Prizanje za inspiraciju i necenzurisane šale, dobio je Zoran Kesić.Kolekcija šolja i aparatura za prvu pomoć (čekić i lepljiva traka) da u slučaju opasnosti istu prelepi preko usta, uručeni su mu za  doprinos rezistentnosti širokih masa na polivanje slobodnim mišljenjem, hladnom vodom i nebranjenim humorom.

Aleksandar Ivanović poneo je  priznanje za stojičko podnošenje zahteva šefa protokola i izlaganje svojih konja istima. Nagrada od ’’nušićevaca’’  je potkovica, koja osim sreće garantuje i mnogo radosti i veselja.

Snežana Milinković za samo- i mašinopregor prilikom šivenja više od 500 kostima za nušićevsko paradiranje dobila je magično ogledalo, za podizanje stepena zadovoljstva svojih mušterija.

Svetislav Marković priznanje nosi za rekordan broj poseta arhivima i institutima za neiscrpna istraživanja.U slučaju da počne da gubi red u svojoj biblioteci, sada ima  specijalno izradjen, personalozovan, delovodni pečat.

Članovi Programskog saveta Nušićijade – Jasna Dimitrijević, Iva Eraković, Kristina Kojundžija i Nebojša Nušić, dobili su  priznanje za veru da su kvalitet i umetnost važni, uprkos realnim indikatorima.

IL-nusicijada-akademijanusic-volonteri Nušićijada - Svečana akademija u slavu pola veka

Najneposredniji vinovnici i udarnici – volonteri Nušićijade dobili su  priznanje za herojske poduhvate, snalaženja u kriznim situacijama i budne dane i noći, a tim festivala za entuzijazam, kreativnost i neiscrpnu veru u bolje sutra. Da bi duže trajali nagradjeni su kutijom bensedina, koji će im omogućiti 5 sati sna dnevno narednih godinu dana.

Konačno, priznanje je dodeljeno građanima Ivanjice, prijateljima i gostima festivala za istrajnost i izdržljivost u direktnom sudaru sa sveprisutnom kulturom, nebranjenim smehom, Nušićem i nušićevskim. Oni su kao nagradu dobili  ni manje ni više nego  film.Na svečanom skupu  premijerno je prikazan dokumentarni film „Nušićijada, više od festivala“ snimljen  u čast ove proslave. U filmu su učešće uzeli vrhunski umetnici i autoriteti poput Gorana Markovića, prof Svetozara Rapajića, Zdravka Šotre, Jasne Dimitrijević, Todora Lalickog, Seke Sablić, Sergeja Trifunovića i mnogih drugih, ali i brojni Ivanjičani koji su sa nama podelili svoja sećanja na staru i svoj doživljaj nove Nušićijade.

IL-nusicijada-akademija-izlozba-nusicevih-kareikatura Nušićijada - Svečana akademija u slavu pola veka

Po završetku akademije, u galeriji Doma kulture, direktorka Muzeja Grada Beograda, Tatjana Korićanac, otvorila je  izložbu „Nušić u karikaturi“. Kolekciju karikatura dopunila je  posebno vredna slika- portret Branislava Nušića, ulje na platnu, rad Uroša Predića, jednog od najvećih srpskih slikara.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *