Počela podela kukuruza stočarima

Opština Ivanjica započela je danas podelu merkantilnog kukuruza za ishranu stoke poljoprivrednicima sa svoje teritorije. Prva isporuka realizovana je u Osonici, selu koje se po broju grla krupne stoke nalazi na trećem mestu. Odziv je bio veoma dobar, a za svako grlo vlasnici su dobili po 30 kilograma kukuruza. Uslov za isporuku bila je potvrda nadležne veterinarske stanice o broju goveda u gazdinstvu, starijih od godinu dana.

Merkantilni kukuruz dopremljen je u džakovima od po 30 kilograma, što je ubrzalo podelu. Osonički poljoprivrednici raspolažu sa 492 goveda starijih od 12 meseci, u okviru 169 gazdinstava.

IL-podela-kukuruza-osonica-mestani Počela podela kukuruza stočarima

Ovom događaju su pored građana, prisustvovali i predsednik opštine Zoran Lazović, predsednik lokalne skupštine Aleksandar Tripković, njegov zamenik Vladimir Bojanović, predsednik Saveta mesne zajednice Tomislav Milutinović i osoblje Odeljenja za poljoprivredu opštinske uprave.

  • IL-zoran-lazovic-pcele Počela podela kukuruza stočarimaKrenuli smo sa akcijom podele merkantilnog kukuruza za poljoprivredne proizvođače, što je produkt vanredne situacije u kojoj smo se nalazili u prethodnom periodu. Podelu počinjemo u Osonici, mestu koje ima najviše mladih ljudi u opštini i meni je zadovoljstvo što realizaciju ovog posla upravo započinjemo ovde. Ovo je simbolična količina, ali svakako dragocena pomoć države za naše poljoprivrednike“, izjavio je predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović.

Subvenciju od 200 tona kukuruza stočarima Ivanjice obezbedilo je Ministarstvo poljoprivrede preko Direkcije za robne rezerve, a povod za to bila je vanredna situacija u ovoj opštini tokom januara meseca, zbog velikog snega, izuzetno niskih temperatura i neprohodnih puteva.

  • IL-dusko-gavrilovic Počela podela kukuruza stočarimaDanas je podeljeno 13.050 kilograma kukuruza, dok će preostalo sledovanje od 1.710 kilograma vlasnici goveda moći da podignu u narednih 7 dana. Reč je o onim meštanima koji do danas nisu pribavili potvrdu o broju goveda u svom gazdinstvu. Odziv je veliki, a meštani su zadovoljni. Konačno da se neko setio i nas da postojimo – izjavio je za InfoLIGU Duško Gavrilović, poljoprivrednik iz Osonice koji je danas bio zadužen na poslovima isporuke.

Nakon Osonice, u popodnevnim satima kukuruz je poljoprivrednim proizvođačima deljen u Mesnoj zajednici Međurečje. U ponedeljak 20. marta kontigent stiže u Opaljenik i Kušiće, a u sredu 22. marta u Prilike, Brezovu i Močioce.

IL-podela-kukuruza-osonica-2 Počela podela kukuruza stočarima

Opština Ivanjica u ovom trenutku raspolaže sa ukupno 6.375 grla krupne stoke starije od godinu dana. Podela kukuruza će prema najavama nadležnih biti završena do 27. marta.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *