Gradnja ski centra Golija može da počne

Odbornici Skupštine opštine Ivanjica, na sednici održanoj u utorak 8. avgusta usvojili su Plan detaljne regulacije za “Ski centar Golija” na teritoriji ove opštine, kao izuzetno važan dokument koji stvara uslove za uređenje i izgradnju planiranog ski centra sa pripadajućom skijaškom i komunalnom infrastrukturom, a prema zakonskoj regulativi i prostorno-planskoj dokumentaciji višeg reda.

Potrebnu saglasnost na ovaj planski akt pre usvajanja dali su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo zaštite životne sredine i Zavod za zaštitu prirode Sbije.

Naručilac plana je JP “Skijališta Srbije”, nosilac izrade opština Ivanjica, a njegov obrađivač privredno društvo za arhitektonsku delatnost i inženjering “PLAN urban” iz Niške Banje.

Prvo skijalište sa devet staza i svom potrebnom infrastrukturom gradiće se na Odvraćenici, u predelu Vrhova i Radulovca, na području ivanjičke opštine. Vlada Srbije je početkom godine preko JP “Skijališta Srbije, za ove namene planirala 27 miliona evra, a gradnja skijališta prema našim nezvaničnim saznanjima počeće iduće godine.

IL-plan-ski-golija-skupstina Gradnja ski centra Golija može da počne

Plan detaljne regulacije ski centra obuhvata 262,67 hektara površine i predstavlja razradu Plana generalne regulacije “Vrhovi – Odvraćenica”, koji se nalazi u završnoj fazi usvajanja pred Vladom Srbije. Granica plana utvrđena je granicama 45 katastarskih parcela koje pripadaju katastarskim opštinama Brusnik i Koritnik.

Prema usvojenom planu, gradiće se devet ski staza manjeg nagiba (pet lakih i četiri srednje teške) i tri ski puta. Njihov nagib kretaće se od 17 – 25 %, a većina staza je preko jednog kilometra dužine. Visinska razlika koju će savladavati ide od 50, pa do preko 300 metara.

Ovim planom predviđena je izgradnja i tri žičare: jedna šestosedna, jedna četvorosedna i jedan ski lift, koji će omogućiti da se dođe do vrha svake staze. Prva od njih biće duga 1.450 metara, sa kapacitetom od 1.800 skijaša na sat. Četvorosedna žičara biće duga 1.140 metara, a pored skijaša moći će da je koriste i ostali posetioci.

IL-ski-plan-golija-1 Gradnja ski centra Golija može da počne

Planom detaljne regulacije, predviđena je i izgradnja dva rezervoara za vodu kapaciteta od po 1.000 kubika, kao i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

U sklopu prvog ozbiljnog i modernog skijališta na Goliji, paralelno sa stazama i žičarama gradiće se saobraćajnice, parking površine za 800-1.000 vozila, pešačke staze i servisni putevi, upravna zgrada skijališta, uslužni objekti, sportski tereni, komercijalno-turistički, ugostiteljsko-turistički i pansionsko-apartmanski sadržaji, rekreacioni centar, a biće uređen i veći broj zelenih površina.

  • IL-miroljub-stankovic-Plan-Urban Gradnja ski centra Golija može da počnePlan je urađen na nivou preciznosti koja omogućava direktno sprovođenje i izdavanje lokacijskih uslova i kasnije građevinskih dozvola, sa ciljem obezbeđenja kako skijaške infrastrukture, tako i svih onih infrastrukturnih sistema koji omogućavaju funkcionisanje skijališta i u godinama kada nema dovoljno snega. Ovde se pre svega misli na sistem vodosnabdevanja, ne samo vodom za piće već i veštačko osnežavanje tih staza, gde se paralelno uz ivicu svake staze vuče u terenu vodovodna mreža do punktova koji predstavljaju pumpe, odnosno ski topove koji omogućavaju osnežavanje staza. Do svih tih punktova se dovodi i energetska infrastruktura preko sistema trafostanica, koje će biti povezane na novu, glavnu, koja će se graditi na Odvraćenici, rekao je za portal InfoLIGA arhitekta Miroljub Stanković, odgovorno lice u preduzeću „PLAN urban“.

Izgradnja ovog skijališta od strateškog je značaja za žitelje Ivanjice i okolnih pet opština na koje se Golija naslanja. Ako se ovome doda i plan skore gradnje autoputa koji će proći obodom Parka na samo petnaestak kilometara od centra rizorta, može se slobodno reći da Golija konačno postaje jedna od okosnica razvoja ivanjičke opštine i ovog dela Srbije, kao moderan skijaški centar izuzetnih potencijala i karakteristika.

No pre toga, potrebno je završiti asfaltiranje puta Golijska reka – Preko brdo – Odvraćenica u dužini od oko 16 kilometara. Trasa je prokopana, većina zemljanih radova završena i nanet tampon sloj, ali se čeka Ministarstvo saobraćaja da odobri postavljanje asfaltnog zastora. Za Ivanjičane u ovom trenutku ova trasa je jedina veza sa Odvraćenicom koja je od grada udaljena gotovo 55 kilometara. Do ove lokacije se može doći i iz pravca drugih golijskih sela, ali su putevi u prilično lošem stanju, pa je i njima potrebna ozbiljna rekonstrukcija.

Novi Pazar i Raška su sa centrom budućeg rizorta spojeni prilično dobrim asfaltnim putevima. Pazar je na 35, a Raška na 33 kilometra udaljenosti.

You may also like...

2 Responses

  1. Ja78 kaže:

    Ovo je već treći ski centar koji se gradi na Goliji .Jedan je stigao do pola i ubrzo bio napušten. Ni jedan do sada nije završen nikada.Tako će biti i sa ovim, verovatno.

  2. Vujisić Miladin kaže:

    ODVRAĆENICA.
    Ivanjičani će do ski staza putovati 55 km,novopazarci 35,a iz Raške 33.Šta ovo znači?Da li je ovo prodaja resursa drugim opštinama.Nama treba SKI centar u Golijskoj Rijeci,a staze oko Jankova kamena…Ispod 1800 m više niko u svetu ne gradi SKI centre ,zbog obalnog zagrevanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *