Proizvođači malina Srbije i BiH razgovarali o problemima proizvodnje i otkupa

Oko 120 predstavnika iz preko 40 udruženja proizvođača malina okupljenih u Asocijaciju „Malinari Srbije“ okupilo se večeras u Arilju na sastanku sa kolegama iz Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Jedina tema prvog međudržavnog skupa proizvođača, bili su aktuelni problemi u proizvodnji i prodaji ovog voća.

BH proizvođače predstavljala su tri delegata koje je predvodio Edin Mameledžija, predsednik Asocijacije „Zajedno za BH malinu“.

  • Potpisan je predugovor o tehničkoj saradnji između dve asocijacije, dok se njegovo zvanično parafiranje očekuje ovih dana na jednom od graničnih prelaza između Srbije i Bosne. Biće to posle 23 godine nakon rata, prvi „saveznički pakt“ koji će pokazati da možemo zajedno pronaći rešenje problema malinara sa obe strane Drine. Veoma je važno da budemo zajedno, jer smo u sred pokušaja pljačke proizvođača“, rekao je za InfoLIGU Edin Mameledžija.

IL-skup-malinara-iz-srbije-i-bosne2 Proizvođači malina Srbije i BiH razgovarali o problemima proizvodnje i otkupa

Mameledžija kaže da su problemi malinara u BiH i u Srbiji potpuno identični. Bosanska malina poslednjih godina beleži značajan porast proizvodnje, a najviše se gaji u Unsko-Sanskom, Srednjebosanskom i Zeničko –Dobojskom kantonu i Republici Srpskoj. Sa oko 4.000 hektara pod ovim voćem 2014. godine, površine su danas učetvorostručene.

  • Mogu slobodno reći da smo sastavili dve države za jedan sto i to je jako dobro. Dogovorili smo se da još jednom pozovemo nadležna ministarstava da nam pomognu u rešavanju problema pre svega otkupa, a dotakli smo se i teme moguće zajedničke protivgradne zaštite na teritorijama dve države“, kaže Mameledžija.

Predsednik Asocijacije „Malinari Srbije“, Dobrivoje Radović koji je predsedavao skupom u Arilju, rekao je posle sastanka da su učinjeni prvi važni koraci u saradnji proizvođača iz ove dve države, a dogovoreno je i konkretnije zajedničko delovanje. Prema njegovim rečima, čeka se povratak radne grupe Vlade Srbije iz Poljske, koja je u ovu zemlju otputovala pre nekoliko dana sa ciljem da se na licu mesta upoznaju sa načinom formiranja slobodne otkupne cene ovog voća.

Prema Radovićevim rečima, stav radne grupe se očekuje do petka, a ukoliko ne bude pomaka, uslediće radikalnije mere i blokade sa obe strane Drine.

IL-skup-malinara-iz-srbije-i-bosne-peticija Proizvođači malina Srbije i BiH razgovarali o problemima proizvodnje i otkupa

Asocijacija „Malinari Srbije“, danas je inače započela i potpisivanje peticije u kojoj se od proizvođača na čitavom području Srbije, traži da se izjasne da li se slažu da otkupna cena maline ove godine bude 1,83 evra. Potpisi u Ivanjici prikupljani su u centru grada, dok predstavnici asocijacije potpise proizvođača sakupljaju i na terenu po mesnim zajednicama.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *