”Stara Raška”, Ivanjica i Nova Varoš obeležili 141. godinu od Javorskog rata-Kalipoljske bitke

Na planini Javor položeni su venci na spomen obeležja koja čuvaju sećenje na Javorski rat (1876-1878) ,,Kalipolje –Javor“. Bitke za Javor i oko te planine 1876. godine, bile su deo velikog sukoba sa Turskom u koji je Srbija ušla zbog strahotnih represalija okupatorske vojske nad srpskim življem u Bosni.

IL-kalipolje-polaganje-venaca3 ''Stara Raška'', Ivanjica i Nova Varoš obeležili 141. godinu od Javorskog rata-Kalipoljske bitke

Javorsko ratište otvoreno je 6. jula na Kalipolju, a sa oko 35.000 srpskih vojnika na tom frontu komandovao je general Franjo Zah. Nadmoćniju tursku vojsku predvodili su Omer paša i Mehmed Ali paša.

IL-kalipolje-polaganje-venaca ''Stara Raška'', Ivanjica i Nova Varoš obeležili 141. godinu od Javorskog rata-Kalipoljske bitke

U znak sećanja na stradale borce vence je položila  delegacija Ministarstva odbrane Vojske RS, predstavnici opština Ivanjica i Nova Varoš, Udruženja koja neguju tradiciju oslobodilačkih ratova iz Ivanjice i Nove Varoši i predstavnici OŠ’’Major Ilić’’- Kušići.

IL-kalipolje-polaganje-venaca2 ''Stara Raška'', Ivanjica i Nova Varoš obeležili 141. godinu od Javorskog rata-Kalipoljske bitke

Kao deo čitavog projekta Humanitarna organizacija ’’Stara Raška’’ već 10 godina zaredom organizuje na planini Javor ’’Sabor srpske omladine iz matice i rasejanja’’. Izvršni direktor za projekte u okviru ove humanitarne organizacije, Vojin Vučićević, naglasio je da se svake godine program dopunjava novim sadržajima kao što je čas istorije a ponosan je i što će od ove godine Javorski rat-Kalipoljska bitka biti u zvaničnom  kalendaru Vojske RS.

  • IL-kalipolje-vojin-vucicevic-stara-raska ''Stara Raška'', Ivanjica i Nova Varoš obeležili 141. godinu od Javorskog rata-Kalipoljske bitkeOve godine čas istorije organizovan je kroz postavku izložbe posvećene Javorskom ratu koja će kasnije obilaziti gradove Raške oblasti i Zapadne Srbije. Glavni organizator ove manifestacije je humanitarna organizacija ’’Stara Raška’’ i opština Nova Varoš a opština Ivanjica takođe će, već desetu godinu zaredom, pomoći čitav projekat sa 150 000 dinara. To me raduje jer nam je svaka podrška dobro došla.-rekao je Vučićević.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *