Preminuo novinar Slobodan Cuparić

Posle duže bolesti juče je u 75. godini preminuo poznati kragujevački novinar Slobodan Cuparić. Radio je u kragujevačkom nedeljniku „Svetlost”, potom u „Nezavisnoj Svetlosti” i u „Kragujevačkim novinama”, odakle je otišao u penziju.

Najveći deo profesionalne karijere proveo je kao novinar u političkoj rubrici a najposvećeniji je bio intervjuima. Uradio ih je na desetine sa visokim dršavnim i partijskim funkcionerima, kao i a uglednim javnim ličnostima iz nekadašnje Jugoslavije, potom iz Srbije i Crne Gore. Istovremeno je pratio politička dešavanja, među njima i ona najturbulentnija devedesetih godina, kada je „Svetlost” bila antiratni i antimiloševićevski list.

Posle petooktobarskih događaja nastavio je da radi kao nezavisni novinar, pišući kritičke tekstove i o novoj vlasti.

Cuparić je rođen u Ivanjici 1946. godine, gde je završio osnovnu, a zatim Učiteljsku školu u Užicu. Počeo je da radi kao učitelj u ivanjičkim selima, ali je odmah upisao i Filološko fakultet u Beogradu, grupa srpski jezik i knjiđevnost. Studije je uspešno okončao, a na fakultetu sa iste grupe upoznao je Kragujevčanku Zoricu Jovanović i ta ljubav dovela ga je u Kragujevac. Zorica, posle udaje Cuparić, ceo radni vek provela je kao profesor srpskog jezika u Medicinskoj školi, a Slobodan je ušao u novinarske vode u „Svetlosti”.

IL-novinar-slavko Preminuo novinar Slobodan Cuparić

Bio je veoma radan i predan poslu i uporan da uvek nađe aktuelnu temu i dođe do dobrog sagovornika za intervju. Kao takav ostavio je svoj trag u kragujevačkom novinarstvu. U trenucima predaha i redakcijskih druženja bio je omiljeni lik među kolegama, duhovit, vrcav, zabavan.

Nažalost, Slobodan je otišao samo mesec dana posle prebrze smrti supruge Zorice, koju je „pokosila” korona.

Iza njih su ostali kćerka Jelena, takođe profesor srpskog jezika i sin Ivan – lekar.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *