Opština Ivanjica donirala košnice nezaposlenim ženama za pokretanje sopstvenog biznisa

Danas su potpisani ugovori za dodelu košnica za 14 korisnica koje su učestvovale na Javnom pozivu  opštine Ivanjica. Cilj ovog projekta, za koji je lokalna samouprava izdvojila million dinara,  je započinjanje sopstvene delatnosti pripadnica nežnijeg pola u okviru pčelarstva. One su dobile po pet košnica sa rojevima pčela.

Pravo učešća imale su sve osobe ženskog pola sa teritorije opštine Ivanjica koje se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ili su osigurane na obavezno socijalno osiguranje po osnovu koji ne proizilazi iz radnog odnosa i da nisu korisnice (starosne i poljoprivredne) penzije, izuzev lica koja pripadaju nekoj od ranjivih i marginalizovanih grupa.

IL-pcele-ugovori3 Opština Ivanjica donirala košnice nezaposlenim ženama za pokretanje sopstvenog biznisa

Ugovore je uručio predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović, koji je tom prilikom rekao:

  • Lokalna samouprava je prepoznala značaj razvoja poljoprivrede na teritoriji opštine Ivanjica i intezivno radi na paketu mera za njen podsticaj. Izdvajanje sredstava za kupovinu košnica i rojeva pčela koje će  omogućiti ovde prisutnim pripadnicama nežnijeg pola da započnu sopstveni biznis, samo je jedan od koraka koje preduzimamo kako bismo podstakli razvoj poljoprivrede. Pčelarstvo je važan segment na tom putu a posebno me raduje što su ove mere podsticaja usmerene prema dama koje će, nadam se, razviti uspešan posao.-rekao je Lazović.

Korisnice su obaveštene da moraju ispuniti uslov naveden konkursom i učlaniti se u Društvo pčelara, Ivanjica. Na taj način osnažiće organizaciju što će usloviti razvoj pčelarstva na teritoriji ove opštine.

IL-pcele-ugovori2 Opština Ivanjica donirala košnice nezaposlenim ženama za pokretanje sopstvenog biznisa

Ana Bogosavljević je jedna od dobitnica košnica i pčela. Planira da razvije ozbiljan biznis.

  • Nisam ranije imala priliku da se bavim pčelarstvom, ali moj stric ima bogato iskustvo i očekujem njegovu  podršku u samom startu. Nadam se da ću uspeti ozbiljno da unapredim ovaj posao, volim pčele i spremna sam da usavršim proizvodnju meda, ako bude išlo po planu, i za velika tržišta.

Snežana Marić je već imala priliku da radi sa pčelama i kaže da joj je davnašnja želja da oformi sopstveni pčelinjak i proizvodi med.

  • Bila sam u dodiru sa pčelama od malih nogu, znam kako izgleda kada se one roje, upoznata sam sa čitavim procesom i mnogo se radujem što sam dobila ove košnice. Zaista mi puno znači što ću nakon toliko vremena raditi ono što volim. Beskrajno hvala lokalnoj samoupravi jer nam je omogućila da započnemo i razvijemo sopstveni biznis.

Ivana Stevanović krenula je očevim stopama koji je godinama uzgajao pčele.

  • Mnogo nam znači ova donacija opštine Ivanjica, drago mi je da su prepoznali našu potrebu da radimo i razvijamo biznis, tako da su nam dali dobar vetar u leđa a mi sada treba da opravdamo poverenje i unapredimo proizvodnju.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *